След няколкочасово заседание и дебати народните представители приеха с промени предложения от Министерството на финансите бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2020 година. Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти и Воля. Против гласуваха БСП и ДПС. 

В крайна сметка през следващата година НЗОК трябва да получи около 400 млн. лв. повече от хазната. Към тях могат да се добавят и допълнителни 50 млн. лв. за трансфери към Министерството на здравеопазването. Общата сума минава 450 млн. лв. допълнителни средства за здраве. Цялата сметка - бюджетът на НЗОК - е над 4,7 млрд. лв. От тях - 2,8 млрд. лв. - за медицински дейности, 1,2 млрд. лв. - за лекарствени продукти и 179 млн. лв. - за дентални дейности. Припомняме, че това е трето поред увеличение на парите за Касата за последните 3 години. През 2017 и през 2018 година бяха дадени отново допълнително общо около милиард лева. 

Здравноосигурителната вноска остава на старото си ниво от 8%.

И през 2020 г. ще се дават много повече пари за болнична помощ (с над двеста милиона повече от миналата година), за сметка на средствата за извънболнична и ранна диагностика. Все пак управляващите се съгласиха да приемат предложението на БСП за 6 млн. лв. повече за резерва за извънболнична помощ. Още 3 милиона лева бяха дадени за специализираната извънболнична помощ, както и още 3 млн. лв. за медико-диагностична дейност. Въпреки това от БСП и ДПС заявиха, че средствата са недостаъчни и като цяло философията на бюджета противоречи на действащите в Европа модерни практики. Според социалистите парите за болнична помощ продължават да надхвърлят значително тези за извънболнична, което било нелогично.

Накратко - ситуацията с бюджета на Касата остава непроменена и не се предвиждат никакви големи реформи в системата. Финансиране за електронна здравна система отново няма и тя си остава просто един план за бъдещето. 

Представителите на БСП неколкократно изтъкнаха, че въпреки увеличението на парите за бюджета на НЗОК, средствата за заплати на медицинските сестри едва ли ще бъдат увеличени. 

Може би най-голямата новина от заседанието засягаше Националния рамков договор - прие се, че той вече ще важи за три години, вместо една, както беше досега. Предложението беше на председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, а целта - по-голяма устойчивост и сигурност на системата. 

Още едно важно решение - и догодина НЗОК ще продължава да плаща такса на НАП за събиране на здравните вноски. Това по същество е практика, която не може да се намери при нито едно други държавно учреждение. НАП прибира около 5 млн. лв. от НЗОК на година, а според опозицията тези пари могат да се използват за допълнителни средства към парите за ранната диагностика. 

Междувременно пък ГЕРБ, в лицето на Дариткова, оттегли свое предложение за изключение на определен списък с лекарства от общия механизъм за даване на отстъпки. Дариткова аргументира позицията си с думите, че този механизъм щял да бъде приет през Закона за здравното осигуряване. Освен това списъкът давал провомощия на Надзорния съвет на Касата да разпредели около 100 млн. лв. без отчетност. Текстът криел и риск да се направи реверанс към определени фармацевтични фирми. Не стана ясно обаче защо въобще е предложила поправката, при положение, че има такива съмнения. 

Така тези пари бяха прехвърляни из различните пера по точките на бюджета, за да се стигне до крайното решение: приема се, че 69 млн. лв. отиват за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни, за специализирани медицински грижи и домашно лечение. Други 31 млн. лв. пък ще послужат за лечение на злокачествени заболявания и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни ситуации. 

В края на дискусията по здравния бюджет депутатите започнаха дълъг спор по едно от предложенията в заключителните и преходните разпоредби. Според него се правят промени в Закона за за здравето и се предлага лечението на онкологични онкохематологични заболявания, започнало преди навършване на 18-годишна възраст, да продължи да се заплаща и след навършване на тази възраст и до приключване на лечението. От БСП  обаче искаха промяна във възрастовата граница. 

"Какво правим, ако детето се разболее на 18 години и един месец?", попита Д-р Михайлов от социалистите. 

Спорът наложи и кратка 10-минутна почивка, но в крайна сметка пределожението беше прието. 

По стар обичай почти всички предложения на опозицията бяха игнорирани от управляващите. Следващата важна стъпка в системата е сключването на Националния рамков договор между НЗОК и съсловните организации. Той трябва да разпише конкретните суми за отделни пътеки, медицински дейности и лекарствени политики за следващите 3 години.