Президентът на САЩ Доналд Тръмп сигнализира днес, че е готов да изчака още една година, преди да постигне търговско споразумение с Китай, поставяйки под съмнение вероятността за споразумение в рамките на седмици през първата фаза на преговорите между Вашингтон и Пекин, предаде Блумбърг.

"Нямам краен срок", каза Тръмп пред журналисти в Лондон, когато те го попитаха дали иска споразумение до края на годината.


Акциите в Европа паднаха и започна разпродаване на фючърси на американски акции, тъй като коментарите на Тръмп не потвърдиха неотложността за постигане на сделка до 15 декември. Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос в понеделник нарече тази дата "логичен срок".

Администрацията на Тръмп заплаши да наложи мита на още китайски внос от този ден. Тези налози биха засегнали американските потребителски продукти като смартфони, играчки и детски дрехи точно преди коледния празник.

"Ако нищо не се случи между сега и тогава, президентът даде ясно да разбере, че ще въведе митата - повишените мита", заяви Рос за Fox Business Network.

Шумът от търговските ходове в САЩ през последните 24 часа влоши оптимизма на инвеститорите, че Тръмп би облекчил митата, които забавиха световната икономика, коментира Блумбърг. Вместо да намалява търговското напрежение, Тръмп показва увереност, че данъците му върху вноса са добри за Америка.

Говорейки пред репортери на път за срещата на върха за 70-годишнината на НАТО в Лондон, Тръмп предположи, че може да е по-добре търговските преговори с Китай да изчакат след президентските избори в САЩ през ноември 2020 г.

„Харесва ми идеята да изчакам до изборите за сделката с Китай. Но те искат да сключат сделка сега и ще видим дали сделката ще бъде правилна. Трябва да бъде правилна “, каза той. „Търговската сделка в Китай зависи от едно нещо: искам ли да го направя? Защото в момента се справяме много добре с Китай и бихме могли да се справим още по-добре с драсване на писалката".

По-рано днес китайските държавни медии съобщиха, че правителството скоро ще публикува списък на „ненадеждни субекти“, който би могъл да доведе до санкции срещу американските компании. Това беше прието като сигнал, че търговските преговори между двете държави са все по-застрашени от спорове за правата на човека в Хонконг и провинция Синдзян, където Пекин води широко критикувана по света политика на "превъзпитание" на мюсюлманското уйгурско малцинство.