„Знаем, че ще сблъскаме с много силни и опасни хора. Затова Европейската прокуратура трябва да бъде независима и силна с основна задача да извършва разследвания и да възстановява щетите в сътрудничество със страните членки, но и със спазване на процедурното им право.“

Това каза днес в първото си изявление пред Европарламента главният прокурор на ЕС Лаура Кодруца-Кьовеши, избрана на поста преди малко повече от месец. Тя участва в специално изслушване, организирано от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Темата е „Към обща стратегия на ЕС за борба с корупцията и организираната престъпност – засилване на инструментите и подобряване на сътрудничеството между компетентните лица“.

По-късно пред депутатите от комисията говори и новоизбраният български главен прокурор Иван Гешев.

„За да бъдем ефективни в борбата с корупцията, има основни общи изисквания – независима система, специална структура за разследване на корупцията, да се изземват печалбите от престъпна дейност, да има превантивна дейност, образоване, да се промени манталитетът и да се увеличи доверието в институциите“, изтъкна Кьовеши.

Румънската юристка каза, че харесва стратегическия подход. Европейската прокуратура обаче трябва да бъде последователна, да знае какво иска да постигне и да има съответните средства. Трябва да бъде ясно и кой ще отговаря за този подход.

„Няма да намалим измамите само с разследвания и присъди. Трябва и превантивна дейност. Така че непряката роля на Прокуратурата е да представя информация за най-нетипичните извършвани престъпления, за да се стигне до идентифициране на основните рискове“ смята еврообвинител номер 1.

По думите й извършването на разследване в страните членки ще налага бърза обмяна на информация. Европейската прокуратура ще сключи с тях работни споразумения. Службата ще постигне такива съглашения с трети страни и международни организации, както и с държавите от ЕС, които не участват в Европейската прокуратура.

Службата трябва да бъде включена във в всички случаи, където има подозрение за измама с европейския бюджет, смята Кьовеши. Това означава взаимодействие с Европейската сметна палата (ЕСП).

Лаура Кодруца Кьовеши обеща оглавяваната от нея прокуратура да започне да действа до края на 2020 г., както е по план.

Важно е обаче да има достатъчно персонал на национално ниво. По сегашната финансова рамка Европейската прокуратура няма пари за повече персонал.

„Дали искаме да има прокуратура, само да кажем, че има такава, или искаме тя да работи ефективно?“, попита Кьовеши.

Очакванията й са Европейската прокуратура да започне работа като за начало с 29 души персонал. От тях половината ще се занимават с административна работа.

Кьовеши очаква нейната служба да тръгне с над 1000 дела. И с тях ще се занимават в началото само 14 души.

В края тя се похвали, че е била прокурор през половината от живота си.