От няколко дни почитателите на поезията на Никола Вапцаров са в очакване, след като племенницата на поета обяви, че е открила три негови неизвестни стихотворения. 

„Един човек, който е чистил това мазе, намира една папка. В тази папка няма само стихотворения. Те са няколко. Вътре има едно невероятно есе за културата. Три стихотворения са открити и това грамадно есе, което е около десет страници. Вапцаров като че ли преоценява бъдещето в това есе, не миналото."

Така Мая Вапцарова разказва пред БНР за безценните текстове на големия поет, които били открити случайно не къде да е, а в бившата дирекция на полицията в София.

Според Вапцарова стихотворенията са написани с мастило и засега е разчетено само едното. След разчитането и на останалите предстои те да бъдат публикувани, каза миналата събота Мая Вапцарова.

Историята обаче не приключи дотук. Вестник даде нова трибуна на племенницата на поета и публикува едно от неизвестните стихотворения на Вапцаров, за което тя твърди, че никога не било публикувано и е успяла да разчете от записките в намерената папка: 

„За първи път не влиза днес
у нас историята със кървавата мутра.
Столетия сме чакали за час
да потърпим сега дима барутен.
Но после, след жестокия погром,
когато прашни, морни и окъсани
се юрнете назад към своя дом
ще ви посрещнем злобни и навъсени.
в гърдите ще избухне дива страст
и мътен блясък ще гори в очите.“

За историческото откритие обаче се усъмни писателят Георги Господинов, който има дисертация, посветена на Никола Вапцаров. И като познавач на неговото творчество сподели във фейсбук, че цитираните стихове от Мая Вапцарова са всъщност от поемата „Хроника“:

„Ето цялото стихотворение на Вапцаров, което може да се открие във всичките му томчета, но явно е стояло непрочетено. Трите последни строфи са същите като новооткритите. Колеги и приятели, все пак си дължим ритуала. Бих се радвал най-много, ако се открият нови текстове на Вапцаров, това ми е дисертацията и книгата, ще чакам с нетърпение и другите разчитания, но това стихотворение е старо. И е толкова лесно проверимо, че чак е изненадващо как не е станало. Да четем...“, призова Георги Господинов. 

Хроника

Отвсякъде врази.
Беласица е в броня.
Край Охрид син
картечниците грачат.
Какво сега? – Сълзи ли да пороним,
или на глас да седнем и да плачем?
Зенитите се кашлят към звездите
и храчките им светят с бяла диря.
Душите сме си стиснали в зъбите,
ала не мислим да умираме.
За първи път не влиза днес у нас
историята с кървавата мутра.
Столетия сме чакали, за час
ще потърпим сега дима барутен.
Но после, след жестокия погром,
когато прашни, морни и окъсани
се юрнете назад към своя дом –
ще ви посрещнем злобни и навъсени.
От глад ще вием в пустите поля,
на глутници ще ви следим в горите.
В гърдите ще избухне дива страст
и мътен блясък ще гори в очите ни.

Безспорно нови стихотворения и творби на Никола Вапцаров биха обогатили българската литература и история. Особено ако са нови.

На откритите ръкописи предстои да се направи експертиза, съобщи БНТ.