"Ние, българите, сме една древна държава. С това име сме най-древната държава в Европа. И имаме много положителни качества. Имаме и някои лоши. Съжалявам, че пред Европарламента показахме някои лоши черти. Едната от тях е онагледена от вица как само около казана с българите в ада нямало охрана, защото ако някой тръгне да излиза от него, другите го хващат и го връщат. Но това са си наши недостатъци."

Това каза новоизбраният главен прокурор Иван Гешев малко след като участва в дебати в Европарламента, където присъствието му, по думите на една евродепутатка, е предизвикало безпокойство. И където му се наложи да отговори на някои неудобни въпроси.

Гешевото присъствие предизвиква още по-голямо безпокойство в България. И всъщност известната поговорка за казана и българите наистина важи за неговия случай, но в точно обратната посока. Българите се опитваме да се измъкнем от казана, в който Гешев и онези, които стоят зад избора му, ни "хващат" и ни "връщат" вече 30 години.

В казана, в който Иво Прокопиев е "олигарх", а Делян Пеевски - просто "депутат".

В казана, в който Ахмед Доган е най-големият бизнесмен в България, макар че официалните му доходи са само и единствено от депутатската му заплата, като вече и този доход липсва.

В казана, в който прокуратурата е с толкова ниско обществено доверие, че дори компрометирани личности като Цветан Василев, Баневи, Арабаджиеви, Миню Стайков са едва ли не симпатични, след като станат обвиняеми.

В казана, в който всички парламентарни партии без изключение подкрепят единствения кандидат за главен прокурор чрез представителите си във ВСС, докато нагло обясняват на обществото, че не се месят в този избор.

В казана, в който главният прокурор е всевластен и неконтролируем от никого освен от задкулисието, което го е посочило.

В казана, в който върховенството на закона се стоварва само върху онези, които не са достатъчно близо до властта.

В казана, в който всеки, който критикува властта, е екстремист, клатещ стабилността, съсипващ светлото бъдеще на България и съответно подлежи на съдебно профилактиране.

В казана, в който бившият главен прокурор като средновековен монарх посочва наследника си и той се избира с единодушие, на което биха завидели дори римските императори.

В казана, в който бившият главен прокурор, след като за 7 години не е осъдил нито един висш държавник за корупция, става шеф на органа, който трябва да се бори точно с корупцията.

В казана, в който Гешев е радост, а Цацаров богатство.

В казана, в #КОЙто...

Добрата новина е, че очевидно българите ще можем да разчитаме на Европарламента за помощ за излизането от казана. Защото Еврокомисията, както е известно, незнайно защо вече смята, че в българската съдебна система всичко е наред и няма нужда от мониторинг. Добре поне, че евродепутатите продължават да се безпокоят.