Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че не приема думите на френския президент Еманюел Макрон за "мозъчна смърт" на алианса.

"Не е така, НАТО е жива, активна, адаптира се и е най-успешният съюз, защото сме могли да се променяме непрекъснато, когато и светът се променя", заяви генералният секретар в изявлението си преди днешното работно заседание в рамките на Срещата на върха на пакта в Лондон. "Извършихме най-голямото подсилване на колективната отбрана, със сили с висока степен на готовност, с присъствие в източната част на алианса за първи път, а европейските съюзници сега инвестират повече в отбраната, след години на намаляване на бюджетите. Модернизирахме командната структура на НАТО, а САЩ увеличава военното си присъствие в Европа. На практика САЩ и Европа правят повече заедно, отколкото сме правили много години наред", заяви Столтенберг.

Столтенберг посочи, че в организацията винаги е имало вътрешни разногласия.

"Да има различия в алианса не е нещо ново", посочи пред журналисти генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като добави, че такива винаги е имало, но това, което организацията е доказала и което показва днес, е, че НАТО е способна да преодолява тези различия и да се обединява около основната си цел съюзниците да се защитават и отбраняват взаимно.

Той очаква лидерите да обсъдят широк кръг от теми по-късно днес, сред които борбата срещу тероризма, контрола върху въоръженията, отношенията с Русия.

"И за първи път в историята на НАТО също така ще обсъдим с лидерите възхода на Китай, който предоставя както възможности, така и предизвикателства", обяви Столтенберг, посочвайки инвестициите на азиатската държава в отбранителни способности, като Китай сега е на второ място по такива разходи в света след САЩ, а наскоро са показали нови модерни способности, включително и ядрени оръжия.

Имаме планове за защита на всички съюзници в НАТО, включително балтийските страни и Полша, и не само планове, но и сили, подчерта Столтенберг.

Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън призова за единство в НАТО при пристигането си за срещата на върха на алианса, която се провежда в хотел "Гроув" в голф комплекс край британската столица, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Джонсън припомни, че алиансът укрепва сигурността на един милиард души.

"Много важно е алиансът да запази единството си. Онова, което ни обединява, е много повече от онова, за което нашите мнения се разминават", допълни той.

Премиерът припомни, че в основата на ангажимента на НАТО е взаимната защита на страните в случай на необходимост.

"Един за всички, всички за един", заяви Джонсън при пристигането си за работната сесия на лидерите на алианса.

Разногласията обаче излязоха на яве още вчера в първия ден на двустранната среща. Доналд Тръмп и Еманюел Макрон влязоха в сблъсък относно критиките на Макрон за алианса и за турската военна операция в Северна Сирия.

Британският премиер обаче се опитва да съчетава домакинството на форума на върха на НАТО с предизборната кампания за изборите на 12 декември, отбелязва Асошиейтед прес.

Борис Джонсън. Снимка АП/БТА

Визитата на Тръмп във Великобритания, където той е доста непопулярен, може да усложни предизборната кампания. Джонсън иска да избегне твърденията, че е близък с американския лидер и не се снима с него вчера, когато двамата се срещнаха на "Даунинг стрийт 10".

Тръмп говори пред репортери в Лондон, където пристигна за срещата на върха на НАТО.

"Не искам да усложнявам нещата", каза президентът на САЩ преди срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като добави, че е "фен" на Брекзит.

Тръмп нарече Джонсън "много способен" лидер, който "ще свърши добра работа", но добави, че не знае нищо за основния му съперник - лейбъристкия лидер Джереми Корбин.

Запитан дали може да работи с Корбин, президентът на САЩ отговори, че може да работи с всеки.

Днес премиерът отхвърли твърденията, че се опитва да избягва Тръмп. Вчера пък Тръмп похвали Джонсън, като го нарече много способен, но избегна коментари за британските избори. Той само отрече твърденията, че САЩ имали намерение да включат финансираната от държавата британска здравна система в преговорите за бъдеща търговска сделка с Великобритания.

Съдбата на здравната система е ключов въпрос в предизборната кампания на лейбъристката опозиция.

След домакинството на срещата на НАТО по-късно днес Джонсън подновява предизборната си кампания.