Три месеца след зрелищното убийство на грузинец от чеченски произход в центъра на Берлин, Германия експулсира двама руски дипломати. Причината за крайната мярка е отказът на руското посолство да сътрудничи при разследването на убийството и уликите, които свързват това убийство с Кремъл.

„Въпреки многократното настояване руските власти да окажат съдействие, това така и не се случи“, обясни решението си министерството на външните работи в Берлин.

Русия реагира остро на експулсирането, като нарече тази стъпка „неприятелска и лишена от основание“. Говорител на руското външно министерство обяви в отговор:

„Принудени сме да вземем ответни мерки, с които да отговорим на това“, заявиха руските дипломати.

Междувременно с убийството се зае федералната прокуратура на Германия, която по закон работи по всички случаи, застрашаващи сигурността на страната. Тя обяви, че има достатъчно улики, че зад убийството на грузинския гражданин седи Кремъл и то е поръчано от правителствените кръгове в Русия.

„От разследването ни досега и всички събрани доказателтва към този момент можем да изходим със сигурност от това, че става дума за убийство, с което трябва да се заемат органите за държавна защита“, посочиха още от прокуратурата.

Жертвата е 40-годишен грузински гражданин от чеченски произход. Той бе застрелян в центъра на Берлин от колоездач, приближили се към него в гръб. Убит е с няколко куршума в тила. Убиецът е арестуван, след като тийнейджъри, които са били наблизо и са го видели, извикали полицията и са посочили накъде е избягал. Задържаният засега мълчи. Видеокадри показват как той се приближава до жертвата с колело и стреля в гърба и главата й.

Той е бил посещаван многократно в затвора от сътрудници на руското консулство. Паспортът, с който се е идентифицирал, е фалшив и според разследващите е издаден специално от руските власти. Документите му за самоличност са издадени на името на Вадим Соколов, 49-годишен. Те обаче не съществуват в руските бази данни. Смята се, че задържаният в действителност е 54-годишният Вадим Красиков, срещу когото Москва е издала международна заповед за задържане за убийството на руски бизнесмен през 2013 г. Паспортът е правен по същия начин и на същото място, където е издаден и паспортът на атентатора на бившия руски агент Скрипал, който бе отровен заедно с дъщеря си в Лондон.

Убитият чеченец Зелимхан Хангошвили е участвал в чеченската война през 2000 г. През 2015 година срещу него има опит за убийство в Тбилиси и той бяга в Германия. В Германия живее от 2016 г.

Кремъл обяви, че хипотезите на германското разследване са лишени от доказателства.

„Твърдението, че Кремъл е поръчал това убийство е напълно обезпочвена спекулация“, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков. „Тази тема се разду от германските медии, но това, че те пишат така, не означава, че убийството е станало точно по този начин“, заяви още той.