След седмица ще бъде изготвена пътна карта за Зеления пакт. За него се предвижда да бъдат мобилизирани 100 милиарда евро за следващата многогодишна финансова рамка.

Това съобщи днес на първия си брифинг новоизбраната председателка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Тя ще представи Пакта на извънредна сесия на Европарламента в Брюксел на 11 декември.

През 2020 г. ще бъде създаден и първият климатичен закон, каза Фон дер Лайен. Целта е пътят към климатичния неутралитет през 2050 г. да бъде необратим. Председателката на ЕК обясни и как ще се набира споменатата сума:

„За да постигнем тази цел, ние изграждаме механизъм, който ще привлича средства от бюджета на ЕС, както и съфинансиране от страните членки, а също и група по европейския инвестиционен план, която да набира необходимите публични и частни средства.“

Зеленият пакт са всъщност действията за опазване на околната среда и за енергиен преход в следващите пет години.

Предвижда се и обособяването на фонд за подпомагане на по-уязвимите хора в този преход с европейски средства, обеща Фон дер Лайен.

Фон дер Лайен изрази загриженост от сериозните орязвания в бюджета на ЕС за следващите 7 години. Тя изтъкна, че преговорите по въпроса трябва да се възобновят от новия председател на Европейския съвет Шарл Мишел, за да се постигне съгласие в началото на следващата година.

Засега не се предвиждат достатъчно средства за отбрана в проектобюджета на ЕС до 2027 г, допълни Фон дер Лайен. Тя смята, че Съюзът трябва да разполага с повече самостоятелност в полето на отбраната.

Не мина и без споменаване на НАТО.

„Същността на НАТО винаги ще бъде в член 5 от Вашингтонския договор за взаимната защита. Убедена съм, че на места НАТО отсъства, и е важно ЕС да може да реагира, особено при кризи. ЕС има своите възможности в дипломацията, чрез инвестициите за развитие, но трябва да продължим да укрепваме европейския отбранителнен съюз“, добави тя.

Фон дер Лайен желае в отношенията между ЕС и САЩ да бъде намерен взаимно изгоден подход.

„Наистина по някои въпроси мненията ни се разминават и трябва да обсъдим това“, изтъкна тя и даде за пример допълнителните мита.

Но независимо от някои различия Европа и Америка са съюзници.

Урсула фон дер Лайен има сериозни въпроси и към Турция. Тя се надява на искрен разговор за съседските отношения и за спазването на международното право.

Председателката на ЕС призова също за независимо и задълбочено разследване в Малта на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция. По думите й то е посегателство срещу честните медии, които са в основата на нашите демократични общества. Журналистите трябва да могат да работят спокойно.