Европейският съюз е готов с адекватни ответни мерки, ако САЩ наложат наказателни мита на вноса от Франция заради въведения от нея данък върху глобалните цифрови компании.

Това заяви днес френският финансов министър Брюно льо Мер пред репортери в Брюксел след среща с еврокомисаря по търговията Фил Хоган.

"Всички опции са на масата, за да отговорим на американски санкции", каза Льо Мер на влизане в заседание на финансовите министри от еврозоната, т.нар. Еврогрупа.

"Европейският съюз е готов с единен отговор да защити Франция", добави той.

Вчера САЩ заплашиха да въведат наказателни мита от 100 процента върху годишен внос на стойност $2,4 млрд. от Франция в отговор на 3-процентов данък, който тя въведе върху приходите, които реализират на нейна територия американски корпорации като Google, Apple, Facebook и Amazon (GAFA), без физически да присъстват там.

Налозите биха засегнали насъщни за френската икономика продукти като шампанското, вината, сирената.

САЩ твърдят, че френският дигитален данък е дискриминационен, но Льо Мер каза, че той е бил подробно обсъден както с американските партньори, така и в рамките на Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Франция е изпълнила всички, свързани с него искания на САЩ.

"Сега е ред на САЩ да дадат техния политически отговор. САЩ трябва да направят политически избор", каза Льо Мер.

Льо Мер каза, че облагането на приходите на GAFA не е само френски, а европейски въпрос, макар ЕС да не е успял досега да постигне единодушие за създаване на такъв данък на европейско ниво. Някои държави членки, които са против него, изтъкват опасността от американски ответни мерки. България е сред страните, които подкрепиха въвеждането на данъка в целия ЕС.

Въпреки специалните си отношения със САЩ, в кулоарите на срещата на върха на НАТО край Лондон, британският премиер Борис Джонсън също се съгласи с необходимостта от данъка и каза, че и негова страна ще го приложи със ставка 2 на сто върху приходите на корпорациите от GAFA.