Полицейските органи на над 31 страни, сред които България, задържаха стотици вербовцици и установиха самоличността на финансови „мулета” при мащабна операция срещу прането на пари, съобщава Европол.

Идентифицирани са 3833 финансови „мулета“, както и 386 техни вербовчици, от които 228 са задържани.

Към момента официални данни за броя на арестуваните у нас и за тяхната роля няма.

Резултатите от операцията, провела се във въпросните 31 държави от септември до ноември, са над 1000 наказателни разследвания.

В комюникето си от Европол посочват, че акцията е осигурила възможност да бъдат избегнати "загуби на обща стойност 12,9 млн. евро", пояснява бТВ.

Над 650 банки са съдействали за разкриването на транзакции, свързани с престъпната група. Сред държавите, в които се е провела акцията, са практически всички членки на ЕС, както и страни като Швейцария, САЩ и Украйна.

Схемата е включвала голям брой лица, принуждавани от престъпниците да откриват на свое име банкови сметки в различни държави. От Европол отбелязват, че тази година ръст бележат т.нар. „романтични схеми”, при които онлайн запознанства прерастват в подвеждане на жертвата и превръщането ѝ в съучастник.

Паричните мулета, за разлика от колегите им за търговия с наркотици, не прекарват незаконни стоки през физическа граница, отбелязва БГНЕС. Вместо това те участват – често несъзнателно – в дейности за пране на пари, като получават и прехвърлят незаконно придобити пари в банкови сметки и/или държави.