Руският президент Владимир Путин днес обвини България, че бави строителството на разклонение на газопровода "Турски поток" на своя територия и че, ако се наложи, Русия може да намери друг маршрут той да стигне до Сърбия и Унгария.

"Българската страна протака реализацията на продължението на "Турски поток" на своя территория, каза Путин, цитиран от ТАСС. ". - Русия ще намери други възможности за реализация на "Турски поток", ако България не поиска".

"Всеки има право да търси алтернативни трасета", коментира по-късно пред би Ти Ви министър-председателят Бойко Борисов. "Чисто политически сигурно не им е приятно, че Бългрия е толкова лоялен член на ЕС и НАТО. България спазва процедурите на ЕС. Не сме нито Турция, нито Русия, ръководещия да каже коя фирма ще строи. Ние имаме над 140-150 км, може би информацията му е стара. Не го бавим, как ще го бавим? Открихме връзката с Турция с всички измервателни подстанции. Забавихме се по простата причина, че изпълнихме препоръките на ЕС".

Борисов каза още, че има покана към Путин да посети догодина България.

"Добре дошъл, като дойде, ще отидем и ще видим. Средно по 5 километра (на ден) строим. Късно почнахме, защото много процедури трябаше да минат. Затова със сигурност ще го построим. За рускят газ това ще е единствната бърза, добра алтернатива...Направил съм всичко, което съм обещал. Гаранции имаме от ЕК и Брюксел. Не вярвам сърбите много по-бързо от нас да го построят", добави Борисов.

Путин отбеляза, че в Сърбия газопроводът, който започва от българската граница и трябва да стигне до унгарската, е вече 81 на сто готов.

Днес Путин прие в черноморската си резиденция "Бочаров ручей" в Сочи сръбския президент Александър Вучич, който в момента се очертава като главният съюзник на Русия на Балканите.