„Моята позиция е, че трябва да започнем преговори със Северна Македония и Албания през март 2020 г. Аз ще действам в този посока, за да получа подкрепа от всички страни членки.“

Това заяви еврокомисарят по съседството и разширяването Оливер Вархей в Европарламента. Той говори пред Комисията по външна политика и гости от националните парламенти на страните членки, както  наблюдатели от парламентите на Норвегия, Черна гора и Босна.

Унгарският комисар участва в дебат за бъдещето на разширяването с акцент как да превъзмогне недостигът на доверие и да бъдат стимулирани реформите.

Вархей бе категоричен, че Скопие и Тирана не трябва да бъдат разделяни:

„Такова разделяне е политическо. То не става автоматично. Трябва да действаме според резултатите, заслугите на страните и да ги съдим по постигнатото. Засега те отговарят на нашите условия. Засега проблемът не е дали една или друга е по-напред. И ще бъде несправедливо към едната или другата. Едни и същи постижения трябва да бъдат възнаграждавани по един и същ начин.“

Двете балкански страни бяха попарени на Европейския съвет през ноември. Решено бе те да не получат на тази среща очакваната дата за започване на преговори. Това стана под натиска на Франция, която иска да се променят условията и изискванията.

Оливер Вархей обеща да говори с властите в Париж, за да разбере какво точно ги смущава.

Може обаче да се говори за постепенни промени в методологията. Но това не е посочено само във френското предложение. То фигурира и в други предложения.

При преразглеждане приоритет на Вархей ще бъде ако една страна е постигнала резултат, ЕС също да реагира с резултат. И обратно - когато има отстъпление, Европа също да прави крачка назад в преговорите.

Еврокомисарят обаче е убеден, че правилата за присъединяване не трябва да бъдат променяни в движение към страни, които вече са в процес на преговори.

Не е коректно и да бъдат давани дати, които след това да бъдат променяни. Приоритет на Оливер Вархей би бил поне една страна от Западните Балкани да влезе в ЕС до 5 години.

„Едно е ясно - никой не поставя под въпрос европейската перспектива за Скопие и Тирана. Това не подлежи на дебат“, изтъкна комисарят по разширяването.
 

От изключителна важност е интегрирането на Западните Балкани в Трансевропейската транспортна мрежа, известна като TEN-T мрежа. Без транспортна и енергийна инфраструктура не може да има интеграция. Не трябва да се чака това да стане след присъединяването на тези страни към ЕС.

Унгарският комисар бе питан и за подхода му към страни като Украйна и Молдова.

Той е на мнение, че докато не бъдат изпълнени условията по Минските споразумения за Украйна, ЕС не можем да престане да налагаме санкции срещу Русия.

ЕС ще сътрудничи със сегашното правителство в Молдова, дошло на мястото на сваления прозападен кабинет на Мая Санду. Условието е то да продължава реформите. Ако ги спре, ЕС ще замрази финансирането на Молдова.

Засега е трудно да се осигури перспектива за приемане на тази страна в ЕС, каза още Вархей.

Накря комисарят се пошегува, че както има Източно партньорство, така ЕС може да създаде и Западно партньорство с Великобритания, която се готви да го напусне. Но, разбира се с определени условия. Зависи най-вече какви отношения Лондон желае да има със Съюза.

„Трябва поне да имаме споразумение за свободна търговия“, заключи Оливер Вархей.