Изявлението на Владимир Путин, че България бави строежа на "Турски поток", който премиерът Бойко Борисов нарича "Балкански поток", е тема на много руски издания.

"Комерсант", цитиран от БТА, нарича "неумолим ултиматум", поставен на българските власти, вчерашното изявление на руския президент за газопровода "Турски поток".

Путин заяви, че България "очевидно под външен натиск" умишлено бави продължението на "Турски поток" на своя територия. Ако България се откаже от проекта, Русия ще успее да намери други варианти за доставка на газ в Южна Европа, изтъкна руският лидер, цитиран от ТАСС, на обща пресконференция в Сочи след разговор със сръбския си колега Александър Вучич.

Руският президент е разтревожен от странното поведение на България, пише "Московский комсомолец". Путин обвини България, че проваля плановете на "Газпром" да пренасочи от началото на 2020 г. част от газа, транзитиран през Украйна, в новата тръба, предназначена за износ на горивото, уточнява "Ведомости".

Българският премиер Бойко Борисов отговори на Путин, отбелязват изданията в Русия. Борисов разчита България да убеди Русия, че е сигурен транзитьор за руския газ, пише "Правда".

България строи "Балкански поток", който ще стане част от "Турски поток", с максималната възможна скорост, цитира "Лента" изявление на министър-председателя пред телевизия Би Ти Ви.

Според Борисов газопроводът се изгражда със средна скорост пет километра на ден. Той обясни забавеното започване на процеса с провеждането на задължителни процедури, посочва електронният вестник.

Българският премиер изрази надежда до края на идната година газопроводът да заработи и Владимир Путин лично да види строежа догодина, добавят изданията.

По думите на Борисов, щом строежът приключи, България ще стане "единствената бърза и добра алтернатива" за руския газ, посочва РБК. Според министър-председателя България ще стане газоразпределителен център на Балканите, което вече е съгласувано и с ЕС, и със САЩ, отбелязва "Лента".

Сърбия завършва изграждането на сухопътното продължение на "Турски поток" от границата с България. Но газът може да не премине през сръбския газопровод, защото българският участък все още не е готов. Президентът на Русия Владимир Путин обвини България, че умишлено забавя строителството на газопровода, пише и московското издание “Независимая газета“, цитирано от "Фокус".

За първи път Путин открито обвини България в забавянето на "Турски поток" и заплаши да създаде алтернативни маршрути за пренос на газ. Напредъкът на работата на територията на България като част от продължаването на проекта „Турски поток“, който досега беше само обект на рутинни икономически новини, за първи път получи тежка политическа оценка от руския президент и според местните медии в Москва.

След преговорите със сръбския президент Вучич руският лидер заяви, че българската страна умишлено забавя изпълнението на проекта "Турски поток" на своята територия.

"Въпреки многократните искания от руската страна за осигуряване на доставката на нашия газ българската страна умишлено забавя изпълнението на проекта на своята територия. Ако българското ръководство не иска, ще намерим други възможности за реализацията му в южната част на Европа", каза Путин.

Тръбопроводът "Турски поток" с общ капацитет 31,5 млрд. куб. м годишно трябва да осигури доставки на газ от Русия за Турция през Черно море и по-нататък до границата на Турция със съседните страни. По този начин Руската федерация частично заобикаля транзита през територията на Украйна.

Първоначално се предполагаше, че България ще получи 3,5 млрд. куб. м руски газ чрез "Турски поток", Сърбия - 2,5 млрд., Унгария - 6 млрд., а останалите 3,75 млрд. ще отидат на европейския пазар през австрийския "Баумгартен". Ако обаче България наистина реши да саботира този проект, тогава тези планове няма да се сбъднат.

Президентът на Сърбия обаче заяви, че е получил уверения от Путин, че Белград винаги може да закупи необходимите му обеми газ. Според Путин сръбският участък от газопровода от границите на България и продължаващ до Унгария е готов на 85–90%. А полагането на тръбите за продължаването на газопровода на територията на Сърбия ще бъде завършено през следващите седмици. Президентът на Руската федерация също каза, че е постигнато споразумение за увеличаване капацитета на подземните газови резервоари, разположени в Сърбия, от 750 млн. куб. м до 2 млрд.

"Убедени сме, че изпълнението на тези мащабни енергийни проекти ще помогне значително да се засили енергийната сигурност не само на Сърбия, но и на целия Балкански регион и Европа като цяло", подчерта той.

Завършването на проекта за изграждане на газопровод в Сърбия ще допринесе за развитието на икономиката на страната и ще привлече значителни инвестиции, заяви Александър Вучич. Той благодари на Путин и на руския министър на отбраната Сергей Шойгу за факта, че благодарение на техните усилия е установено военно-техническо сътрудничество между двете страни.

"Мисля, че имаме още много работа в бъдеще", добави той.

Според Путин стратегическото партньорство между Русия и Сърбия се потвърждава всекидневно. Това се отнася и за политическата сфера, и за взаимодействието на Русия и Сърбия в областта на сигурността и в икономическата сфера. През миналата 2018 г., отбеляза Путин, търговията между двете страни нарасна с 2%, а за януари до септември 2019 г. с повече от 9%.

След края на разговорите Вучич освен всичко друго каза, че Владимир Путин е можел да предотврати бомбардировките над Югославия, ако беше президент на Русия през 1999 г.