Дебатите по бюджет 2020 са в ход, като днес предстои депутатите да разгледат и текста, касаещ партийните субсидии. От ГЕРБ, както е известно, предлагат те да са 1 лев на действителен глас, а левицата настоява за 8 лева. И докато довчера всичко изглеждаше предрешено, в смисъл "управляващите отново ще гласуват това, което са решили, и ще отхвърлят по традиция идеите на опозицията", днес това вече не е така. Твърди се, че има договорка депутати на ГЕРБ да не присъстват в залата при гласуването, като за тази договорка съобщи в прав текст... председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. С което на практика саботира евентуалната договорка. Така сега всичко вече е въпрос на аритметика - кой с колко депутати в зала разполага и как ще гласуват "Воля" и "Атака", които подкрепяха субсидията от левче.

Совалки 

Още със старта на пленарното заседание от БСП започнаха да провеждат совалки с останалите парламентарни групи да подкрепят вдигане на субсидията до 8 лева. Неофициално са получили подкрепа от "Обединени патриоти". Което не е изненада, защото още в хода на дебатите покрай намаляването на субсидията, която преди това бе 11 лева на действителен глас, "патриотите" имаха свои разчети и те бяха близки до тези на левицата.

От ГЕРБ обаче категорично отказваха дебати по въпроса. Совалки текат в момента и с ДПС. Формално от Движението предлагаха даже нула лева на глас,като контрапункт на настояването на премиера Бойко Борисов да е един лев. Иначе с аргументи зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев заяви при дебатите тогава, че за да функционира нормално партийният живот на една формация, са нужни около 10 лева.

Въпреки това към момента от ДПС не казват как ще гласуват, когато дойде време за разглеждане на текста. Очаква се да са против предложението на БСП.

За сметка на това обаче Карадайъ "изпорти" ГЕРБ и левицата, че били влезли в договорка - депутати на най-голямата управляваща партия да не влязат в залата при гласуването и така увеличаването на субсидията да мине с гласовете на БСП, Движението и "патриотите".

"Предстои важно гласуване на промени в текста за партийните субсидии, внесен от БСП. Информацията, която имаме, е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили от ГЕРБ да не са в пълен състав в залата, за да мине предложението на БСП", реши изведнъж да обяви лидерът на ДПС в кулоарите на Народното събрание.

Макар и да не каза как ще гласуват собствените му депутати, припомни, че за ДПС субсидията от 1 лев е популистки ход на управляващите, ще "убие" малките партии, докато големите (като ГЕРБ, б.р.) увеличават парите си чрез банкови депозити. (БСП пък е почти във фалит, защото изхарчи голяма част от средствата си за изборите и за разлика от партията на Борисов няма влогове.)

Карадайъ призна, че от партията му са имали среща с ГЕРБ, на която е присъствала председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. И намекна, че дори предложението на левицата да е за увеличаване на субсидията, то пак ощетявало пак малките партии. ДПС продължава да държи на безлимитното финансиране от бизнеса и от физическите лица, което бе въведено след решението субсидията да стане 1 лев по предложение именно на Движението. Ако субсидията скочи отново, то въпросът пак ще бъде поставен на масата, като от БСП вече дадоха заявка, че ще искат ново изменение в Закона за политическите партии, с което да се върне старото положение. Т.е. забрана за финансиране от юридически лица и таван за дарения от физически лица (доскоро бе 10 000 лева).

За отмяна на наскоро приетите правила за финансиране на партиите настоя ОССЕ. Вчера от левицата обявиха, че са постигнали становище от Организацията за за сигурност и сътрудничество в Европа, която са сезирали за орязаните пари за партиен живот. И от организацията са препоръчали: "Да се отменят измененията изцяло." Както и да започнат нови дебати за финансирането на политическите формации.

Два пъти "не"

Дали совалките на левицата са успели и дали депутати на ГЕРБ удобно ще пропуснат гласуването в зала по този текст, който се очаква да бъде разгледан следобед, предстои да видим. Коментар дойде директно от министъра на финансите Владислав Горанов.

"Не ми е известна договорка между Бойко Борисов и Корнелия Нинова за партийните субсидии, нашата позиция остава непроменена. Нека да мине гласуването. Да видим дали тези подозрения на г-н Карадайъ ще се материализират."

Горанов допълни, че има твърда позиция по въпроса, която не се е променила от лятото насам.

"Гласуването след малко в залата ще покаже, че позицията ние непроменена."

Малко след Горанов коментар в кулоарите направи и Нинова. Която, разбира се, отрече да е влизала в договорки с Борисов.

"По повод споделената от г-н Карадайъ информация, че сме договаряли аз и премиера промяна в субсидията, това е лъжа. Интересно ми е защо го павят от ДПС след като осъзнато го правят, че нито съм се срещала, нито съм говорила по телефон, нито съм договаряла с г-н Борисов такова нещо", посочи лидерката на БСП.

И допълни, че ДПС й е "удобно в момента статуквото - партиите да се финансиат от бизнеса, от мафия задкулисно, за да могат бизнесът, лобита и кръгове да диктуват политиката".

Така дали ще мине предложението на БСП все още не е ясно, защото совалките в парламента продължават да текат. От ГЕРБ се заричат, че ще мобилизират всичките си налични депутати в залата и нямало да "се изнизват по терлици", както твърди Карадайъ. Очакват също така подкрепа от ДПС. Иначе механичният математически сбор, без да е ясно кой отсъства и кой не от заседанието и от отделните гласувания днес, показва, че най-голямата управляваща партия и Движението имат общо 120 депутати (119, ако изключим традиционно неприсъстващия Делян Пеевски).