Гражданите искат достъп до заседанията на Столичен общински съвет и до документацията и гласуванията на общинските съветници. Това стана ясно от днешната отворена среща на работната група в СОС, която ще разработва нов правилник за дейността на Съвета.

Темата за присъствието на гражданите, което сега е допустимо само по изключение, бе засегната от всички присъстващи. Първи я повдигна бившият общински съветник от БСП Николай Белалов.

В рамките на Европейския съюз гражданите традиционно участват в работата на общинските съвети, изтъкна той.

"Гражданите се изказват, участват, на някои места са вътре в залата... СОС е единственият в рамките на ЕС, в който е забранено на участниците да участват в органа.

Затова предлагаме да се премахне това, защото е противозаконно. В закона се казва, че гражданите присъстват и заседават в заседанията на общинските съвети. Ако някой си мисли, че през интернет можеш да участваш, бърка", обясни той.

Според него има място и отвън пред залата, и на "балкона", а по ред да могат да влизат и хора в залата.

Всеки от присъстващите - независими граждани и членове на НПО-та, настоя, че докладите и обсъжданите материали от работата на СОС трябва да се публикуват на сайта. 

;

Друг казус е, че не се обявява и поименното гласуване, и човек може да получи информация само ако си плати и я поиска. А е редно хората да знаят как техните избраници искат да гласуват.

От ГЕРБ обявиха, че подкрепят напълно това. И че предвиждат и качване на протоколите на сайта на СОС, както и докладите за проект за решение веднага, щом излиза информация за заседанието - нещо, което е практика в Народното събрание, например.

От ДБ изтъкнаха, че протоколите трябва да са пълни и детайлни. 

Управляващите предлагат да може да се отправят питания не само към кметицата на общината, но и към районните кметове, които също са мажоритарно избрани.

Борис Бонев пък повдигна темата за т.нар "падащ кворум".

"Изключително недемократичен принцип за работа е това, който позволява в някои комисии двама души, гласуващи "за", да взимат решения в комисии."

Става дума за правилото, което позволява само една трета от членовете на дадена комисия - при някои това може да са 4-ма души - да провеждат заседания.

"Решенията на постоянните комисии нямат нормативен характер, не са административни актове. Крайното решение се взима от общинския съвет", изтъкна председателката на работната група от ГЕРБ Силвия Христова.

Тя заяви, че ако се увеличи кворумът, това може да доведе до често отлагане на комисии, и то такива, за които идват и множество граждани и медии. Тя намекна и че е имало бойкот от страна на дадена група.

На това пък се обиди Милка Христова от БСП, която обеща, че по тази тема "ще спорим напоително" в работната група.

Милка Христова и Диана Тонова от БСП.

"Начинът, по който се мотивира падането на кворума, изкарва, презюмира абсолютна безотговорност и деконструктивност от страна на опозицията, че тя е дошла да саботира и да пречи. Ние носим отговорност към избирателите си, няма да саботираме и да отсъстваме - без причина", обяви съветничката от левицата.

А ако ГЕРБ-СДС са изрядни, не би трябвало да има проблем да поддържат и стандартен кворум, защото са мнозинство във всички комисии, каза тя.

Силвия Христова възрази, като каза, че в една от тях не са.

"Нормално ли е една комисия от 11 човека да заседава в състав... по-малко от 4 човека и да взима решения с два? Едно такова становище, макар и имащо характер само на съвещателно, няма никаква морална стойност", подчерта Милка Христова.

Други граждани изтъкнаха и нуждата от това  - pdf файловете с документация да не са сканирани снимки, а в тях да може да се търси, и таблиците да не са "заключени" по същата причина.