Трима правни експерти казаха на американските законодатели вчера, че усилията на президента Доналд Тръмп за притисне Украйна да разследва негов политически съперник са закононарушения, водещи до отстраняване от длъжност, предаде Ройтерс.

Изслушването полага основата за повдигане на официални обвинения срещу президента.

Демократите в Комисията по правосъдие в Камарата на представителите казаха, че може да погледнат отвъд връзките на Тръмп с Украйна, докато формулират обвиненията за отстраняване от длъжност, за да включат по-ранните му опити да попречи на бившия специален прокурор Робърт Мълър да разследва връзките на кандидат-президентската кампания на Тръмп с Русия.

"Твърдените нарушения на президента представляват пряка заплаха за конституционния ред", каза председателят на Комисията по правосъдието Джеролд Надлър.

Трима професори по право, избрани от демократите казаха, че действията на Тръмп са наказуеми с отстраняване от длъжност.

"Ако това, за което говорим не е наказуемо с импийчмънт, тогава нищо не е наказуемо с импийчмънт", каза професорът по право в Университета на Северна Каролина Майкъл Герхард.

Обаче Джонатан Търли, професор по право от университета "Джордж Вашингтон", който беше поканен от републиканците, каза, че не вижда ясни доказателства за незаконно поведение. Той каза, че разследването се движи твърде бързо и му липсват свидетелства от хора с преки знания за свързаните събития.

"Човек може да е против политиките и действията на президента Тръмп, но все пак да заключи, че това дело за отстраняване от длъжност е не само печално неадекватно, но в някои отношения - опасно, като основание за импийчмънт на американски президент", каза Търли, който добави, че не е гласувал за Тръмп.

Тръмп  отрича да е нарушил закона. На среща на върха на НАТО в Лондон във вторник той нарече "шега" доклад на демократите в Камарата на представителите, който формулира възможните основания за неговото отстраняване от длъжност.

Демократите, които контролират Камарата може да гласуват до края на годината по обвиненията за импийчмънт, които могат да включат злоупотреба с власт, подкуп, възпрепятстване на Конгреса и възпрепятстване на правосъдието. Законодателите казват, че още няма решение по тези въпроси.

Сътрудници на демократите казват, че опитите на Тръмп да притисне Украйна са ехо на усилията му да попречи на разследването на Мълър. И двата епизода, казват те, показват модел на поведение, с който Тръмп е поканил чуждестранни правителства да се намесят в изборите в САЩ и е възпрепятствал разследванията на неговите действия.

Те обаче не стигнаха дотам да кажат, че това може да бъде основание за отделно обвинение за отстраняване от длъжност.

Ако Камарата гласува за импийчмънт на Тръмп, контролираният от републиканците Сенат ще трябва да гласува дали да го отстрани от длъжност. Републиканците и в двете камари на Конгреса подкрепят президента, отхвърляйки опита за импийчмънт като опит да бъде отменена изненадващата му победа в изборите през ноември 2016 г. над кандидатката на демократите Хилъри Клинтън.