Дванадесет видеоурока, достъпни и директно от Кадастрално-административната информационна система (КАИС) и в Youtube, показват нагледно как се работи с портала и каква е пълната функционалност на електронните услуги, предоставяни от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Две от кратките филмчета демонстрират нагледно как се прави регистрацията в портала, без която няма как да се използват останалите му функции, и как потребителят може да зареди авансово виртуалната си сметка, ако иска да пусне заявление за услуга, която се заплаща – например за издаване на скица на имот или схема на самостоятелен обект. Плащането по този начин е бързо и удобно - спестява и време за проверка на платежни нареждания, което е нужно, когато сумата за дадена услуга е изпратена по банков път.

Трето видео пък разказва как се подписва документ с електронен подпис – също важна практическа информация, ако все още не сте използвали тази опция.

С тези кратки уроци можете да се запознаете ТУК, ТУК и ТУК

Тъй като изгледът на самата кадастрална карта си е направо сложен за обикновения потребител на пръв поглед, от АКГГ са изработили и специален урок “Търсене на имоти в кадастралната карта”.

В продължение на 5 минути и половина видеото показва подробно кое меню за какво служи, по какви параметри може да се зададе търсене на имот и каква информация може да се извлече.

 

Останалите уроци са вече при конкретна нужда от услуга. След тях четири видеа за начините на заявяване на електронна скица – чрез B-TRUST, от нотариус, с електронен подпис или без такъв. Това именно са едни от най-често използваните електронни услуги от гражданите, предоставяни от АКГГ.

Подробно описание има и за начина на плащане на заявление, на това как се заявява изменение в кадастралния регистър и как може да се поиска справка.

Ето как става заявяването на промени в кадастралната карта - услугата изисква електронен подпис: