Водната криза в Перник е сигнал да се преосмисли стопанисването на водните ресурси у нас, заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков" 2 с представители на изпълнителната власт във връзка със ситуацията, в която се намира секторът.

В срещата участваха министрите на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите - Емил Караниколов, Петя Аврамова и Нено Димов, както и представител на Министерството на здравеопазването.

Имаме криза във водния сектор, смята държавният глава, който посочи, че водоснабдяването на Перник е само повод, но проблемът е много по-дълбок, защото засяга хиляди български граждани от цялата страна.

И други градове са на воден режим, а цели села са без вода, което, по думите на президента, е недопустимо за XXI век.

Причините са наслоени през годините и са комплексни, каза още държавният глава, който посочи амортизираната водопреносна мрежа, състоянието на язовирите и съоръженията към тях, недофинансиране, забавено усвояване на европейски средства, проблеми в управлението на водния сектор.

Според строителната министърка загубите от старата мрежа в Перник са 70%. Решението са осигурени евросредства за ремонти. Но се появява нов проблем.

„Поради замръзване на реките във водосбора, нивото в езерото спрямо вчера е паднало със седем сантиметра. Очакваме затопляне”, заяви Петя Аврамова.