"Имам чувството, че нашите власти, пък и има такова обществено мнение, обичат руския шпионаж. Обичат България да бъде шпионирана от Москва. Има една такава любов."

Това заяви пред Нова тв бившият външен министър Соломон Паси. Според него Владимир Путин е благодарен на България за това, че страната ни пуска руските самолети с руско оръжие да отиват в Сърбия. Той припомни, че в Ниш, съвсем близо до българо-сръбската граница, е най-голямата шпионска централа на Русия. Според Паси изгонването на дипломати е пинг-понг. Той изтъкна, че Тодор Живков е бил обвиняван за много свои действия, но и досега малцина го обвиняват за политиката на "снишаване".

"Политиката на снишаването влезе в българското ДНК. Това виждаме с прелитането на руските самолети и с този "Турски поток". Той е много сериозен проблем за България", смята Паси.

И допълни, че вместо да диверсифицираме доставките на газ, ние даваме още един източник на Русия.

"Добре е да са повече и различни тръби, но те са повече и еднакви", поясни Паси.

Според него ролята на НАТО не е да регулира отношенията между своите членове, а да направи така, че те да не воюват.

"Няма война между членки на НАТО. Няма машабна война в Европа, няма мащабна война в рамките на НАТО. Няма страна членка на НАТО, нападната от друга държава. САЩ бяха нападнати от терористи, но не и от друга държава", каза Паси.

Той допълни, че за НАТО Китай е предизвикателство най-вече с изграждането на мрежата 5G.

"Китай се превръща в смарт противник", каза Паси.

Той изтъкна, че Русия трови Скрипал, Гебрев, намесва се в "Брекзит" и Каталуня, подкрепя Льо Пен във Франция.

"Зад всичко това е президентът Путин. Китай има смарт поведение, интелгентно поведение. Той планира да проникне в Запада чрез 5G мрежата, това е дългосрочно опасен подход", каза Паси.

Споре него руският шпионаж не е случайност, а "добре планирана мащабна, глобална операция". Паси изтъкна, че България е влязла в клуб 2% - държавите в НАТО, които отделят 2% от БВП за отбрана. Според него това е добра новина.

"Това бяха държавите, поканени от Тръмп на обяд по повод това, че са постигнали целта 2% от БВП. Това е нещо като натовския Шенген. Ще се вземат важни решения занапред и България е влязла в тази ексклузивна група. Аз не хваля правителства за щяло и нещяло, но този път трябва да се отдаде значимото на тези, които направиха сделката за F-16", каза още Паси.

И допълни:

"Никой не ни пречи да произвеждаме и да продаваме. Това е много благородна кауза. Атлантическият клуб неведнъж е подкрепял военната индустрия в България, защото ние сме били и отново можем да се превърнем в износител на такава продукция. Военните разходи са част от отбраната, а не част от социалните придобивки. Това го прави всяка държава. В НАТО работи член 5, който казва, че ако една държава е нападната, това означава, че всички държави са нападнати и те като един оказват защита на тази държава. Всъщност това, което в лондонската среща се очерта, е, че най-голямата заплаха за НАТО се очертава президентът Путин, той се приравнява към терористичната заплаха. За това беше казано, че трябва НАТО към Русия да се отнесе с масивна отбрана и диалог."