Московски магистрати осъдиха на три години в лагер условно за призиви към екстремизъм Егор Жуков - студент по икономика и блогър, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Съдът установи, че Жуков, използвайки интернет, е отправял призиви към екстремистка дейност", се казва в решението на магистратите.

В залата присъстваха неколкостотин души, сред които журналисти, отбелязва агенцията, като посочва например главния редактор на опозиционния в. "Новая газета" Дмитрий Муратов и известния рапър Оксимирон.
Жуков бе арестуван на 2 август, обвинен като участник в масови безредици и поставен под домашен арест. После следствието свали това обвинение и повдигна ново - публични призиви към екстремизъм чрез клипове, качвани в ютюб.
Експерт на Федералната служба за сигурност, цитиран в съобщението, признал, че не е открил в думите на студента преки призиви към насилие, но въз основа на "някои словосъчетания" е стигнал до извода, че блогърът е подтиквал аудиторията към насилствени действия.
Обвинението бе поискало за Жуков четиригодишна ефективна присъда.
Днес московски съдилища ще постановят четири решения по получили шумен отзвук дела срещу участници в неразрешения протест на 27 юли в центъра на Москва. Освен Жуков подсъдими са Никита Чирцов, Владимир Емелянов и Павел Новиков.
Опозицията протестираше тогава в руската столица срещу недопускането на независими кандидати до местните избори на 8 септември. Веднага след акцията полицията заяви, че в демонстрацията са участвали около 3500 души, сред които около 700 професионални журналисти и блогъри. Тя информира и за 1074 арестувани за различни провинения.
Повечето впоследствие бяха освободени, но в рамките на т. нар. московско дело, включващо и участници в други протести, според руски медии вече са осъдени 7 души и близо толкова очакват присъди.