Иран обвини Франция, Великобритания и Германия в лъжливи твърдения, че програмата му за балистични ракети е в нарушение на резолюция на ООН, която призовава Техеран да не предприема действия, свързани с разработване на ракети, способни да носят ядрени заряди, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

В писмо, разпространено в Съвета за сигурност на ООН в сряда, посланиците на трите европейски сили в световната организация обвиниха Иран, че е разработил балистични ракети, на които може да бъде монтирана ядрена бойна глава.

В писмото се съдържа призив към генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да информира Съвета за сигурност в следващия си доклад, че иранските ракетни дейности влизат в разрез с негова резолюция от 2015 г., подкрепяща ядреното споразумение с Иран.

Иранското правителство увери, че никоя от ракетите му не е конструирана така, че да носи ядрен заряд.

"Иран е твърдо решен да продължи дейностите си, свързани с балистичните ракети и космическите ракети носители", заяви иранският постоянен представител в ООН Маджид Раванчи в писмо до Гутериш.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф окачестви твърденията на трите европейски държава като "отчаяна лъжа", целяща "да прикрие жалката им неспособност да изпълнят минимума от задълженията си" по международното споразумение за иранската ядрена програма.