Кметът на село Ружинци - една от най-бедните общини в България, ще получава 3414 лв. заплата. Възнаграждението на Александър Александров е гласувано след преизбирането му за втори мандат. А преди актуализацията той е получавал 2551 лв., съобщи бТВ. 

„Наистина, ако трябва да сравним с минималната работна заплата и с ниски пенсии, да. Но когато става въпрос за ръководна длъжност, за ръководна функция, мисля си, че възнаграждението е нормално. Дали е морално или не, аз през всичките тези години отделям много средства за благотворителност. Тези пари не са ми влезнали в моя джоб, а са стигнали и до хората по някакъв начин.“, коментира Александров пред бТВ. 

Счетоводителката на общината разказва, че заплата на кмета е можело да достигне 4068 лв. „Но той отказа да получава такава заплата“, добавя тя. 

„У големите джобове и чанти се не гледа“, коментира в репортажа и негов съселянин. 

А друга възрастна жена от селото разказва, че Александров се държи добре към пенсионери и дори им осигурявал безплатна храна.

Самият кмет се хвали с безплатен обяд за 700 души, 30 км. асфалтирани улици и ремонт на детска градина в съседно село.

Заплата на кмета е гласувана от всички 11 общински съветници. В село Ружинци, което се намира близо до Видин, живеят малко над 3 хил. жители - под минималното изискване от 6 хил. души по закон, за да има община.

Според данни на Националния статистически институт общината е и една от трите в България, в която над 50% от хората живеят под прага на бедността.

От 265 общини у нас, близо 50 не попадат в изискванията за община, показва справка на бТВ. 

Освен това председателят на общинския съвет, който получава 1800 лв., както и шефовете на комисии, ще разпределят част от заплатата си за дарения.

Друга близка община от Видинско - Бойница, пък се прочу през 2012 г. Тогава общинската кметица Анета Генчева подаде сигнал в прокуратурата, че първнецът на с. Раброво е продал селската спирка за скрап. С изкараните над 600 бв. платил на селската музика. Селският кмет Венчо Черчеланов обясни, че приходът бил използвнан за да се разплати с музиканти, които свирили на два празника - Великден и Спасовден, както и за... международен пленер.