Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco набра 25,6 млрд. долара при първичното публично предлагане на фондовата борса в Рияд. Постижението се определя като най-големия борсов дебют в историята, а гигантът достигна пазарна капитализация от 1,7 трилиона долара.

В кампанията цената за една акция достигна до сумата от 32 саудитски реала или малко над 8,5 долара. Броят на всички запитвания за закупуване на дял в компанията пък се оценява на почти 120 млрд. долара. 

Планът за листването на Saudi Aramco на борсата излезе на дневен ред през 2016 г., когато принцът наследник на Дома Сауд - Мохамед Бин Салман, представи своя план за диферсификация на икономиката на страната от петрола. Той се надява с парите да стимулира други сектори, които да започнат малко по малко да носят големи проценти от БВП.

Акцията по първичното предлагане обаче беше отглагана на няколко пъти, заради неблагоприятните международни позиции на Рияд. Скандалите с бруталното убийство на журналиста и общественик Джамал Кашоги в саудитското посолство в Инстанбул и кърватата война, която Кралството води в Йемен, накараха инвеститорите да бъдат предпазливи към участие в Saudi Aramco. 

Освен забавяне на публичното предлагане обаче, тези фактори донесоха и сериозно загуби спрямо първоначалните грандиозни планове на Салман. Той искаше да листне компанията едновременно на борсите в Рияд и Лондон и очакваше да набере финансиране за над 100 млрд долара. В крайна сметка обаче, притиснат от обстоятелствата, принцът наследник реши да играе само на пазара в столицата на Кралството и да обяви за продан едва 1,5% от акциите на компанията. 

Въпреки това - Saudi Aramco вече се смята за най-скъпата компания в света с пазарна капитализация от 1,7 трилиона щатски долара. Първичното публично предлагане на петролния гигант изпревари предишния рекордьор - това на китайската техкомпания "Alibaba" през 2014 г., която събра 25 млрд. долара. Трети в престижната класация се нарежда "SoftBank Corporation", следван от AIA и Visa. 

Интересното е, че част от средствата, набрани от сегашното предлагане, ще бъдат инвестирани обратно в фонд, собственост на компанията, с трето най-успешно IPO в историята - SoftBank.