Парламентът възложи на правителството да изготви план за развитието на медийната среда в България, както и да предложи модел за финансиране на обществените медии, гарантиращ финансовата и редакционната им независимост. Решението беше взето единодушно след дебати за свободата на словото в България, които бяха по инициатива БСП.

За пореден път бяха изразени съмнения относно класацията на "Репортери без граници", според която България е на 111-о място по свобода на словото. Най-критичен към тази класация бе Йордан Цонев. Според него тази класация е в интерес на "Сорос обществото", защото в докладите на "Репортери без граници" пишело само за Делян Пеевски. Депутатът Юлиян Ангелов (ВМРО) пък обвърза тази класация с джендър идеологията. Според Ангелов свобода на словото има, но винаги ще има опити за натиск и трябва да се защитават обективните новини.

"Свободата на словото не е всеки да каже каквото си иска. Свободата на словото е да се създадат условия за журналисти, които да отразяват обективната истина. Свободата на словото е да се гарантира тези, чиито професия е това, да не бъдат удавяни от анонимни сайтчета за влияние. Свободата на словото е системна работа на правителството", каза социалистът Крум Зарков.

Колегата му Антон Кутев допълни:

"Цензурата върху определени теми в последните няколко месеца е очевидна. По-сериозен проблем е автоцензурата. Има страх сред колегите. Едни олигарси могат да те уволнят, ако си позволиш да напишеш не това, което трябва. Бойко Борисов освобождава един друг собственик на системата на разпространение, който я управляваше, а сега не му е необходима. Това няма да върне онези вестници, които затвориха заради монопола".

Александър Симов (БСП) допълни, че когато в България липсва свобода на словото, качеството на демокрацията куца.

Министърът на културата Боил Банов обаче изтъкна, че всякакви допълнителни регулации на частните медии са извън демократичните процеси.