Германската канцлерка Ангела Меркел пристигна днес в бившия нацистки лагер на смъртта Аушвиц, на територията на съвременна Полша, на първото си посещение в най-известното място на масови убийства, извършени в Европа от режима на Адолф Хитлер, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Придружена от полския премиер Матеуш Моравецки, Меркел мина под печално известния портал на лагера, на който пише "Arbeit Macht Frei" - цинична фраза, означаваща "Трудът те прави свободен". Истината е, че пристигащите затворници веднага са били изпращани на екзекуция в газова камера, на болезнени научни експерименти или на тежък принудителен труд.
Меркел и Моравецки отидоха до един от крематориумите и на мястото на екзекуциите, където склониха глави и положиха венци с цветовете на националните знамена на двете страни. Те посетиха и лаборатория за консервационни музейни работи, а после присъстваха на церемония, където германската канцлерка се срещна с бивши концлагеристи, след което произнесе слово.
Споменът за нацистките престъпление остава неразделна част от германската идентичност, заяви Меркел, цитирана от Франс прес.

"Да помним престъпленията, да назоваваме извършителите им и да почитаме достойно паметта на жертвите е отговорност, която ще носим винаги. Това е нещо безусловно, неразделно от страната ни. Съзнаването на тази отговорност е част от нашата национална идентичност", каза Меркел - първият германски канцлер, посетил това паметно за Холокоста място от 1995 г. насам.

С вълнение в гласа, след като изслуша разказа на един оцелял, пристигнал в Аушвиц на 12-годишна възраст, канцлерката призна, че й е много трудно да бъде на място, където германци са вършили невъобразими престъпления.
Меркел заяви, че е важно престъпниците да бъдат ясно назовани.

"Ние, германците, дължим това на жертвите и на себе си", добави тя.

Канцлерката каза също, че изпитва дълбок срам от нацистките престъпления но наред с това подчерта, че за миналото не бива да се мълчи.

"Самото място ни задължава да пазим жива паметта" пред множащите се антисемитски актове, "трябва да се надигнем и да заявим своето несъгласие", призова тя.

Полският премиер също предупреди, че историята не бива да се забравя, предаде ДПА.

"Да допуснем паметта да изчезне би означавало повторно да нараним хората, преживели целия този ад, преживели невъобразими страдания. Трябва да се грижим за паметта, така както се грижим за жертвите", заяви той.

Меркел донесе и дарение от 60 млн. евро за лагера, който днес е музей на жертвите на Холокоста. Парите ще влязат във фонд за поддържане на физическите останки на лагера - сгради, бараки, огради, наблюдателни кули и лични вещи, като обувки и куфари, на убитите тук.
Всички тези веществени обекти са запазени като свидетелство за германските зверства и като един от най-разпознаваемите символи на способността на човечеството да извършва злодеяния. Състоянието им обаче се влошава под тежестта на годините и на многомилионния поток от туристи от цял свят, което налага дългосрочни консервационни мерки.
Дарението за фондацията "Аушвиц" идва в добавка към вече дарените от Германия във 60 млн. евро преди 10 г., когато фондът бе създаден, съобщиха от държавния музей "Аушвиц-Биркенау".
Така общият принос на Германия в него е вече 120 млн. евро - далеч над всички останали дарения от общо 38 страни. Както и предишното дарение, половината от сегашното идва от федералното правителство, а другата половина - от германските провинции, като признание за отговорността на германската нация.
След като стана канцлер през 2005 г., Меркел отдаде почит към жертвите в редица други нацистки концлагери, като е била пет пъти и в израелския музей на Холокоста и мемориала "Яд Вашем". В Аушвиц, край днешния полски град Освиенцим, обаче тя идва за първи път.
Полското външно министерство нарече посещението й "историческо", което е явно признание за уникалния статут на Аушвиц в световната колективна памет, отбелязва АП. Министерството посочва, че това е едва третата визита на действащ ръководител на германско правителство в това световно място на почит към жертвите на нацизма.
Нацистка Германия убива около 1,1 млн. души в затворническия комплекс Аушвиц-Биркенау по време на окупацията на Полша през Втората световна война. Повечето от жертвите са евреи, докарани от цяла Европа, за да бъдат умъртвени в газови камери. Убити обаче са и десетки хиляди други хора, включително поляци, съветски военнопленници, роми. Лагерът е освободен от Съветската армия на 27 януари 1945 г.