Премиерът на Великобритания Борис Джонсън и лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин проведоха последния телевизионен дебат преди предстоящите парламентарни избори в страната. Накратко - двамата се скараха по въпросите около Брекзит. Корбин настоя, че може да договори по-добра сделка за излизане на Обединеното кралство от ЕС, а Джонсън - че "вече имаме прекрасна сделка", предава БНР.

Според Корбин, ако той седне в премиерското кресло, новата и по-добра сделка ще бъде готова до три месеца, след което ще бъде предложена за одобрение на заключителен референдум, на който хората ще могат да гласуват и за оставането в ЕС.Борис Джонсън го контрира с аргумента, че не се знае как ще изглежда една такава сделка, докато той разполага със споразумение за излизане от ЕС и ако спечели работно мнозинство в парламента страната ще излезе от ЕС като използва неговата сделка.

Тогава в спора се включи и модераторът на разговора - журналистът от Би Би Си НикРобинсън, който каза на Джонсън, че споразумението за излизане от ЕС може и да е налице, но тепърва предстои договаряне на търговска сделка, ето защо на 31 януари все още не може да се изключи излизане без сделка, на което премиерът отговори, че има „предостатъчно време“ за търговска сделка.

Здравеопазването, сигурността и икономиката бяха сред другите засегнати проблеми.

Политическите наблюдатели заключиха, че въпреки размяната на удари нито един от участниците в дебата не е успял да нанесе съкрушително кроше, така че като се има предвид, че консерваторите водят в проучванията на общественото мнение, този резултат е по-изгоден за Борис Джонсън.