Правителството се събира на извънредно заседание в събота сутрин, съобщават от правителствената пресслужба. Министрите ще обсъдят промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор.

Намерението за промяната беше изразено само преди дни от премиера Бойко Борисов, който заяви с студиото на бТВ, че България ще създаде независим прокурор, който да разследва главния. 

Идея за такъв независим прокурор имаше още в миналия мандат на Борисов, като тя дойде от Реформаторския блок при промените в Конституцията. Тогава обаче тази идея не стигна дори до гласуване и нямаше подкрепа от ГЕРБ.

"Трябва да има абсолютно независим прокурор, звено и да бъде избрано с две трети от прокурорската колегия на ВСС и ако има подобно извършено престъпление или разследване на главния прокурор, този прокурор може да го проведе това разследване, без да се отчита на никой. Абсолютно независим", каза Борисов.

Вчера пък Венецианската комисия към Съвета на Европа прие становището си по предложените промени в българското законодателство, свързани с възможността за разследване на главния прокурор.

В становището беше изразено съмнение, че с предвидените промени ще бъде постигната преследваната цел заради влиянието на главния прокурор над разследващите и във Висшия съдебен съвет.

Според Венецианската комисия обсъжданите промени не следва да обхващат върховните съдии. Българските власти са призовани да се откажат от това намерение, защото то не е от полза за съдийската независимост и не съответства на европейските изисквания и на българската Конституция.

Допълва се, че според законопроекта решението за започване на разследване срещу главния прокурор ще се основава на данни, събрани от негови подчинени. Венецианската комисия предлага няколко възможни изхода, сред които задължаване на главния прокурор да се въздържа от намеса в разследванията срещу него; предвиждане на възможност и съдийската колегия във ВСС да предложи отстраняването на главния прокурор; поверяване на разследването на "някакъв вид независим прокурор".