"Или приемаме увеличение на партийните субсидии, или си търсете друго мнозинство".

Така тази сутрин премиерът Бойко Борисов аргументира увеличението на субсидията до 8 лв. на действителен глас, което парламента гласува в четвъртът по време на обсъжданията по приемането на бюджета на републиката. Пред тази дилема е било изправено правителството от по-малкия си коалиционен партньор "Обединени патриоти".

Борисов разказа, че е провел спешен телефонен разговор с лидера на НФСБ Валери Симеонов. В конферентното обаждане е участвал и министърът на финансите Владислав Горанов. 

"Ние сме против това увеличение. Но бяхме изправени пред криза в парламента. Категорично можеше да нямаме кворум за приемането на бюджета. Оказа се така, че партийните субсидии можеше да попречат на приемането му. Сиреч, оказа се, че другите парламентарни групи се интересуват от тази точка в бюджета", обясни Борисов. 

Премирът се обърна специално към Горанов и му заръча да направи проверка - откъде се дошла цифрата 8 лв. и как точно ще се харчат тези пари. 

"Можеш ли например да си правиш телевизия с тези пари? Ние харчим нашата за църкви, манастири, джамии болни деца".

Припомняме, че в късния следобед в четвъртък депутатите гласува увеличение на партийните си субсидии до 8 лв. на получен глас. Предложението беше направено от БСП. Има сериозни съмнения обаче, че поправката е незаконна, защото беше нарушен правилникът за работа на Народното събрание. Мнозинството първо отхвърли идеята на БСП, но след това не прие и предложението на МС за 1 лв. на глас, заради ДПС, които гласуваха "против". Така се стигна до истинска парламентарна криза, която беше решена с трето прегласуване на точката. Това обаче е забранено от правилника. ДПС напуснаха залата в знак на протест, а всички други партии гласуваха единодушно за 8-те лв. 

В момента се провежда извънредно заседание на Министерски съвет, в което трябва да бъдат одобрени промени в НПК, които да направят възможно разследването на главния прокурор от независим друг прокурор. 

По време на заседанието премиерът направи и едно интересно предложение:

"Моето предложение ще бъде – БНТ и БНР, където държавата дава финансирането да станат безплатни по време на избори за всички политически партии".

Думите му идват само ден след като парламента възложи на Министерски съвет да състави план за развитието на медийната среда в България и да го представи пред депутатите до 31 март на другата година. Планът трябва да включва и именно нова визия управлението и финансирането на обществените медии, за да се гарантира тяхната финансова и редакционна независимост.

Заседанието завърши отново Борисов, но без никаква логика с казано до момента и ни клин, ни в ръкав, премиерът оплака съдбата на рибите:

"Ако аз бях едно НПО за правата на животни, вчера бурни протести щях да организирам. Убиха шараните! Иначе по "Дискавъри" като дават филмите, или по "Лов и риболов"., като хванат рибата, след това погалят и я пуснат във вдата. А като ги бият шараните с чука по главата в рибарските магазини, това ни се вижда естествено. Нали, просто давам пример. Беше ми мъчно за рибите, като гледах как ги дават по телевизията - едвам дишат".