Чакането е към своя край - Антъни Джошуа и Анди Руис излизат тази вечер в мач за три световни титли в тежка категория на професионалния бокс. Двубоят ще започне около 23 часа наше време и в България ще бъде предаван пряко по "Диема Спорт 2".

Мястото на боксовата гала беше неочаквано за мнозина - Дирия, Саудитска Арабия. В спортове като този обаче парите са водещи, така няма нищо чак толкова чудно в това къде е реваншът между Руис-младши и Джошуа.

На 1 юни мексиканецът с американски паспорт спечели с технически нокаут в седмия рунд срещу тогавашния безспорен шампион. А беше избран по заместване, след като Джарел Милър-Голямото бебе се провали на допинг тест. Други боксьори пък отказаха.

Може ли Джошуа да си върне трона? Възстановил ли се е психически от провала? Ще се справи ли с Руис, който прилича повече на уличен боец? Способен ли е мексиканецът на нова изненада? Как ще му се отрази по-високото тегло в сравнение с първия сблъсък, когато светът го наричаше "шишко" и как ли още не?

Последното е голямата тема след проведения вчера кантар. Оказа се, че Анди Руис тежи точно 128,6 кг с дрехи и сомбреро на главата срещу 112,4 кг на Джошуа. 

Новият шампион е качил цели 7 кг повече, докато британецът е свалил близо 5 - най-ниското тегло в професионалната му кариера.

"Причината за това е, че се качихме на кантара в 16:30 часа, даже почти в 17, коментира Анди Руис пред сайта The Athletic. - Вече бях закусил, обядвал и вечерял, бях погълнал много течности, носех дрехите си, както и моето сомбреро. Сега хората говорят по въпроса, но истината е, че чакахме много дълго. На кантара бях поне 5 кг повече заради храната и течностите през деня. Нормалното ми тегло е по-ниско. Ако ни бяха теглили в 11 часа преди обед, щеше да е друго. Но ако съм по-тежък се надявам, че имам и повече сила в юмруците."

Руис добави, че по време на лагера преди мача е бил по-лек, но след това преценил, че ниското тегло няма да му е от полза - напротив. Увери, че е изиграл много 12-рундови спаринги и се чувства подготвен физически. Няма да има проблем с това, че Джошуа може да опита повече да го разиграва по ринга, за да го измори.

И отново ще чака своите моменти в близкия бой, където има предимство.

Треньорът на Руис - Мани Роблес, даде друго обяснение за по-високото тегло пред ESPN. Според него медиите грешно обърнали мерките от паунди в килограми, така се стигнало до "голямото тегло" на мексиканеца. 

Той също е на мнение, че боксьорът му е подготвен за 12 рунда - ако се стигне дотам.

Антъни Джошуа не даде изявления след кантара, изглежда доверил се на съвета на своя приятел Владимир Кличко да се изолира максимално преди Сблъсъка в дюните, както го определиха медиите.