Безпилотен самолет изстреля снаряд по къщата на иракския шиитски лидер Муктада Садр, който беше пратил свои бойци да защитават антиправителствените протестиращи в Багдад, заяви представител на движението на Садр, цитиран от Франс прес, предава БТА.

Муктада Садр според няколко източника в момента се намира в Иран, а не в свещения иракски шиитски град Наджаф, където е къщата му. При въздушния удар е била засегната външната й стена.

Садр е известен шиитски теолог и иракски политически лидер. Един от създателите на паравоенната организация Армия на Махди, целта на която е противопоставяне на американската инвазия в страната от 2004 г. Садр е определен от специалистите като иракски националист и като особено влиятелен сред най-бедните прослойки на шиитската общност. 

Междувременно вчера, по време на поредните протести в Багдад, служители на иракските сили за сигурност и медицински работници казаха, че неизвестни нападатели са стреляли от автомобили по протестиращите на багдадския площад Хилани, убили са 15 души и са ранили десетки.

Демонстрантите са побягнали към близкия площад Тахрир и джамии, за да се скрият от нападателите.

Това става ден след като в поредица от подозрителни нападения с нож на площад Тахрир 13 души бяха ранени.
Нападенията подтикнаха протестиращите да вземат мерки за сигурност, за да открият саботьори в редиците си.

Висшия иракски шиитски духовник аятолах Али ал Систани призова днес за съставяне на ново правителство в предвидения срок и без външна намеса. Миналата седмица премиерът Адел Абдул Махди подаде оставка и от неделя тече 15 дневен срок, в който парламентът трябва да номинира нов премиер.

Ал Систани заяви, че шиитските духовници няма да участват във процеса на формиране на правителство.