"Съдът трябва да спазва закона такъв, какъвто е."

Това каза пред Нова тв един от сценаристите на Слави Трифонов и учредител на партията "Няма такава държава" Тошко Йорданов.

В петък Софийският градски съд отказа да регистрира формацията заради използване на национален символ като флага в партийното лого.

За името на партията съдът прие, че дава оценка на състоянието на държавата. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд в 7-дневен срок.

"Ще обжалваме това решение, тъй като е в нарушение на закона. Според Закона за държавния печат националният флаг трябва да е в правоъгълна форма, трите цвята трябва да са разположени водоровно с еднаква дължина, дори има детайли на цветовете. В знака на партията "Няма такава държава" присъстват бяло, зелено, червено и не са с еднаква дължина", продължи Йорданов.

Логото на партията няма да бъде променяно, тъй като сега учредителите отиват на втора инстанция във ВКС, каза още Йорданов. 

"Ако се вземе подобно решение, тогава ще регистрираме друга партия с различни цветове. Съдът трябва да спазва закона такъв, какъвто е", продължи той.

Според него учредяването на партията било дело на учредяващите, а всичко останало било публично. Така той отговори на въпрос защо учредяването е станало с голяма доза тайнственост, закрито за медии и т. н. "Ще пуснете ли у вас да се снима как празнувате Коледа", реши да се аргументира той.

"В момента няма партия, за да се казва, че е финансирана. Когато тя се регистрира, ще имаме членове, които ще плащат членски внос. Партията ни ще се финансира, когато стане по законов път", каза Йорданов по въпроса кой дава парите за новата формация.