Антъни Джошуа за втори път стана световен шампион след победа по точки над Анди Руис снощи в Саудитска Арабия. Той си върна не само поясите, загубени на 1 юни в нюйоркската зала "Медисън Скуеър Гардън". Практически върна и положението на силите в тежката категория отпреди половин година.

И сега е каквото беше тогава - неколцина кандидати за слава са на опашката за битка с британеца. Сред тях е и Кубрат Пулев като официален претендент на Международната боксова федерация (IBF).

Снощи в студиото на "Диема Спорт" Кобрата и неговият мениджър Ивайло Гоцев за пореден път заявиха, че мачът Джошуа - Пулев предстои. Не е толкова просто обаче. Професионалният бокс не е на принципа на елиминациите в турнир. Интересите са много и разнопосочни. Както и парите.

Същото в общи линии се отнася за коментарите на Джошуа и импресариото му Еди Хърн. Дни преди мача с Руис промоутърът заяви, че Пулев не е на дневен ред. Снощи той се въздържа от коментар. Заяви, че в щаба на 30-годишния здравеняк сега ще се празнува, а бъдещето ще покаже какво предстои.

Минути след Сблъсъка в дюните с Руис Световната боксова организация (WBO) обяви в туитър, че за олимпийския шампион от Лондон 2012 следва мач с нейния официален претендент, украинецът Александър Усик. Нещо повече - това трябвало да стане до 180 дни.

"Ще направя каквото трябва, заяви Джошуа пред Би Би Си Радио 5 в Рияд. - Ако това е да се бия с останалите топ боксьори в дивизията, така да бъде. 180 дни? Няма проблем, нека го направим."

Джошуа призова феновете си да пишат на стената на Би Би Си Радио 5 в туитър кого предпочитат за следващ съперник, тъй като той няма предпочитания.

Звучи много мило, дори романтично, но изборът няма да стане така. Люк Риди от Би Би Си споменава Кубрат Пулев, като подчертава, че Джошуа и Хърн трябва да изберат кой измежду българина и Усик да е първи. И че ако не го направят, Антъни може да загуби поясите на IBF и WBO, но мениджърът е отхвърлил такава опасност.

Мач с Александър Усик, който е доста атрактивен като стил и спечели всичките титли в долната категория, преди да се "качи" в най-тежката, е по-лесно осъществим за шампиона. Защото мениджърът му е... Еди Хърн.

Това е нещо, което може да обърка плановете на Пулев и Гоцев. И би трябвало да ги притеснява. 

Възможно ли е лондончанинът в една година - 2020-а, да срещне и Усик, и Пулев? Да, разбира се. Само че вървят приказки и за обединителен мач в тежката категория. Те не са нищо ново, но моментът е интересен.

Единствената титла, която липсва на Джошуа, е на Световен боксов съвет (WBC). Тя е притежание на Дионте Уайлдър, който на 24 ноември нокаутира Луис Ортис и я защити. Сега му предстои втори титаничен сблъсък с Тайсън Фюри - на 22 февруари 2020 г. Всички погледи на боксовите фенове и специалисти са насочени в тази дата.

След победата над Ортис, Бронзовия бомбардировач заяви, че иска мач за обединяване на титлите. Фюри също го иска и ако се стигне до преговори с Хърн (колкото и двамата да се мразят и неглижират), те ще са по-лесни, отколкото с Уайлдър. Най-малкото няма да има спор къде да се играе мачът - във Великобритания, например на "Уембли", а не в САЩ или в Азия. 

Въобще всички искат мач, който да короняса един властелин в тежката категория, но той така и не се е случил още след ерата на Владимир Кличко с тримата големи - Джошуа, Фюри и Уайлдър.

Не бива да се изключва още един вариант - "по между другото" - трети сблъсък Джошуа - Руис. И трети сблъсък Уайлдър - Фюри.

Кубрат Пулев не е капризен, той ще отиде на Острова за мач с шампиона и няма да извива ръцете на Хърн за пари, подобно на Уайлдър. Но това не означава, че ще е следващият първи или дори втори съперник на Джошуа за титлата.

Виждате, че е сложно. Всичко е интереси и пари, особено в професионалния бокс. На книга през високосната 2020 г. трябва да гледаме високооктанов сблъсък за световната титла с участието на Кубрат Пулев. 

Но няма гаранции, че това ще се случи.