„Резултатите в банковия сектор се подобряват за четвърта поредна година, кредитната активност е един от основните фактори за икономическия растеж в България, който е един от най-високите в ЕС. Показателите на банките се подобряват, включително рентабилността. Лошите кредити намаляват”.

Така описа ситуацията в банковия сектор управителят на БНБ Димитър Радев пред Нова тв.

„Основни индикатори като капиталова адекватност, ликвидност са над средните за ЕС. Очакването ми е, че българската икономика и българските банки ще останат стабилни през следващата година, независимо от неблагоприятната външна среда”, продължи той.

Управителят на БНБ определи като „реалистична оценка” предвидения от правителството растеж от 3-3,5% за 2020 г.

„Това е добра новина. Всички данни показват, че българската икономика расте с едни от най-високите темпове в ЕС”, добави управителят на БНБ.

По думите му основните предизвикателства остават проблемите в световната търговия, Брекзит, военните конфликти.

„Тези развития в световната и регионалната икономика и в политическия живот, може да имат своето отражение, но има неща, които ни правят умерени оптимисти. ЕЦБ обяви, че ще започне дългоотлагания преглед на паричната политика. Това е изключително важно упражнение. Очаква се това да даде отговори на много въпроси. Освен това има ангажимент за конкретна дискусия по отношение на това, което трябва да се прави с поддържащия икономически растеж”, обясни управителят на БНБ.

За следващата година той заяви, че няма да има резки движения в лихвените равнища.