"Откъде накъде някой ще ме нарича шпионин?"

Това заяви председателят на движение "Русофили" Николай Малинов пред бТВ. Той допълни, че е обиден и изненадан от тези обвинения, защото винаги се е чувствал български патриот.

Според Малинов, който е обвиняем именно за държавна измяна, политизирането на въпроса е стигнало до крайна степен.

"Не съм шпионин и българският съд ще го докаже", заяви Малинов.

Той бе категоричен, че в неговото движение не са се занимавали с партийно строителство.

Според Малинов Русия желае и продължава да развива добри отношения с България.

"Единствено съдът може да каже дали съм шпионин", изтъкна Малинов.

Той заяви, че е избягвал въпроса за газа по време на срещата си с Путин. Малинов обясни, че изгонването на български дипломат от Москва е било очаквано, защото това са принципи в международните отношения.

Малинов не знае дали руският президент ще посети България, но ще направи всичко възможно от негова страна за осъществяването на такава визита.

Разследване на вестник „Монд” през миналата седмица разкри съществуването на руски шпионски център в Алпите, който е отговорен за покушенията срещу Скрипал във Великобритания и Гебрев в България. Според Малинов обаче журналистическото разследване "няма доказателства и свидетели, а само предположения и твърдения в стил шпионския скандал с "Русофили" в България” и отново трябва да се изчака меродавно решение на съда по въпроса. Според него има странно съвпадение между публикацията на "Монд" и срещата на швейцарския президент с Путин, както и разговорите на Нормандската четворка за конфликта в Украйна.

Николай Малинов бе обвинен за дейност в полза на чужда държава преди няколко месеца. В рамките на разследването бяха разпитани десетина членове на движението. Друг обвинен български гражданин засега няма, но в рамките на разследването двама руснаци се оказаха с наложена забрана да влизат в страната - Леонид Решетников, бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания, и ръководителят на групата на дружествата в "Цариград" Константин Малофеев.

Дипломатическият спор между България и Русия започна, когато МВнР разкритикуваха съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма. Изявлението им беше по повод организирана от руското посолство "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма" по повод 9 септември.

В края на октомври от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година. От МВнР обявиха руския гражданин за персона нон грата и му наложиха да напусне страната в срок от 24 часа.

Ответната мярка на руското МВнР дойде обаче едва през миналата седмица.

Макар да не е ясно дали това има връзка с "делото Малинов", новината за изгонването на българин от посолството ни в Москва беше на фона на разкритията на френските служби, че руски шпиони са използвали база в Алпите за провеждане на операции в цяла Европа, включително и у нас.

Ден преди това Владимир Путин заяви, че България се бави със строежа на "Турски поток". И допълни заплашително, че могат да се намерят алтернативни маршрути за газопровода. А пък премирът Бойко Борисов му отвърна, че строим с 5 км на ден.