Президентът на Сърбия Александър Вучич и брат му Андрей ще бъдат съдени заради афера с фермата за марихуана „Йованица“ във Войводина. Делото ще бъде заведено от негов политически съюзник, за да помогне да се изчисти името на президента на страната, съобщават БГНЕС.

Вучич съобщи за наказателните обвинения и посочи, че ще бъде съден от подпредседателя на неговата управляваща Сръбска прогресивна партия (СПП) - кмета на Нови сад Милош Вучевич, за да разкрие истината за „Йованица“, в която заедно с биозеленчуци се отглежда и марихуана, като стартира разследване от прокуратурата и полицията.

"Вучевич ще повдигне обвинения срещу мен и Андрей заради „Йованица“, за да бъдем изслушани и да се направят изводи", заяви Вучич в събота по време на презентация на руски хеликоптери на военното летище „Батайница" в отговор на обвиненията на опозицията.

Става въпрос за предполагаемо обаждане на собственика на фермата до брата на президента, като новината беше официално опровергана на пресконференция през миналата седмица от министъра на полицията Небойша Стефанович.

Предраг Колувия е собственик на фермата „Йовница“, получила държавни субсидии за отглеждане на биологична храна в стопанство край Стара Пазова, във Войводина.

Полицията арестува Колувия на 14 ноември и при допълнителна проверка на фермата откри марихуана и лаборатория за наркотици заедно с 800 кг изсушен канабис.