В средата на миналата година германската канцлерка Ангела Меркел се оттегли от председателството на консервативния Християндемократичен съюз. Стъпката бе тълкувана като началото на пълното й оттегляне от политиката. Меркел вече нееднократно заяви, че след изтичане на мандата няма повече не само да се кандидатира, но ще се откаже изцяло от политическия живот и ще се отдаде напълно на семейството си.

Логично,оголването на върха предизвика сериозни трусове в партията. За мястото й се кандидатираха трима консерватори: вечният й съперник Фририх Мерц, младата надежда на антимеркелистите в ХДС Йенс Шпан и близката й приятелка и поддръжничка на политиката й Анегрет Крамп-Каренбауер. Бившата премиерка на провинция Заарланд спечели съревнованието и оглави партията, но все още не е ясно дали ще е и следващият кандидат за канцлер на консерваторите.

През изминалата седмица сериозно обновление имаше и в Германската социалдемократическа партия. След като лидерката Андреа Налес напусна председателския пост и се оттегли от политиката, партията избра ново ръководство. Този път тя се оглавява от дуо – мъж и жена, по примера на Зелената партия, където това от години е традиция. Саския Ескен и Норберт Валтер-Борянс са отявлени противници на участието в голямата коалиция и изборът им сериозно обезпокои консерваторите.

Пазарите също реагираха негативно. Типично за германската политика обаче, която бяга от сътресения, социалдемократите побързаха да успокоят всички, че няма да се оттеглят преждевременно от управлението и голямата коалиция ще завърши мандата си. Ясно е обаче, че след края на мандата те повече няма да се ангажират в съвместно управление с християндемократите.

Програмата на ГСДП под тяхно ръководство въпреки това ще се окаже труден за преглъщане хап от консерваторите. Новото ръководство залага на радикалнолява политика и ще настоява за въвеждане на данък за богатите и омекотяване на наказателните мерки срещу трайно безработни. Най-голяма битка с коалиционните им партньори обаче ще се проведе за отказа от спирачката за дългове. Социалдемократите настояват бюджетът да започне да прави големи инвестиции в социалните сфери и в инфраструктурата и да се откаже от заветната черна нула.

Силен знак за завръщането вляво на социалдемократите бе и изборът на лидера на младежкото крило Кевин Кюнерт за заместник-председател. Кюнерт също винаги е бил голям критик на участие в голямата коалиция и се бе стигнало до сериозен разрив между младежите в ГСДП и самата партия. Сега този разрив е заличен.

След избирането си в ръководството на партията Кюнерт заяви, че няма да саботира голямата коалиция, но ще внимава дали партията прилага новия курс в управлението. Ако ГСДП излезе от забвението и успее да преодолее липсата на доверие, Кюнерт има всички шансове един ден да е следващият канцлер на социалдемократите.

„Ние, в ръководството на ГСДП, сме скептични и винаги сме били скептични към управлението в коалиция с християндемократите. Мнението ни не се е променило, но след допитване до партийната база взехме решение първо да опитаме да наложим някои от вижданията си в рамките на съществуващия мандат. Ще дадем шанс на коалицията да довърши мандата си до есента на 2021 година“, заяви Саския Ексен.

„За да оцелее коалицията обаче, трябва да приемат някои от нашите искания. Каква е ползата за децата ни, ако им оставим един бюджет без дългове, но страна със съсипана екология и инфраструктура поради липсата на инвестиции в тях? - попита и колегата й Норберт Валтер-Борянс. - Това също са дългове, но за разлика от финансовите те не се възстановяват“, посочи още той.

Християндемократите отговориха на тези предизвикателства незабавно. Няма никаква причина на този етап да се премахва спирачката пред трупането на вътрешен дълг.

„Няма смисъл да правим нови дългове. Инвестициите не се случват не защото няма пари, а защото процедурите по усвояването на тези пари са тромави и твърде бавни“, заяви Анегрет Крамп-Каренбауер.

Думите й звучат обаче и като предложение за компромис – да се увеличат вътрешните инвестиции, но с други средства. Реакцията на новите председатели на ГСПД също бе помиряваща.

„Не става дума за „да“ и за „не“, а за поемането по път, който да ни изведе там, където партията смята, че трябва да е Германия“, заяви Валтер-Борянс.

Въпреки всичко споровете в голямата коалиция са програмирани. В тази обстановка Зелените продължават да трупат доверие и да се радват на рекордно одобрение. Климатичната тема е централна за повечето германци и нищо чудно на следващите избори за първи път в историята на Германия именно Зелената партия да излъчи новия канцлер.