Пълното въвеждане на машинното гласуване, което според разпоредбите на Изборния кодекс трябва да се случи през 2021 г., да бъде обезпечено поне половин година по-рано – т.е. обществената поръчка да е проведена, машините да са доставени, средствата за тях отделени в бюджета, членовете на секционните комисии – обучени за работа. Да се въведе форма на активна регистрация, да се направи анализ на огромния брой недействителни бюлетини – най-вече при гласуването за общински съветници. Да има по-строги наказания за контролиран вот – като престъпление срещу демокрацията. Да се вземат мерки срещу публикуването на данни от екзитполовете, както и по отношение на самите екзитполове – как влияят те на нагласите за гласуване в изборния ден. 

За това призова президентът Румен Радев, който организира днес дискусия за изборните проблеми с представители на Централната избирателна комисия (ЦИК), ГРАО, политологически и социологически браншови организации.

Макар на срещата да бе обявено, че ще присъства и ресорният вицепремиер Томислав Дончев, в последния момент той отказал. Защо - така и не бе съобщено.

Представители на изпълнителната и законодателната власт от ГЕРБ бойкотираха и предходната инициирана от Радев дискусия по проблемите на произвеждането на избори у нас. Отсъствието на Дончев провокира държавния глава да отбележи още в началото на дискусията „липсата на представител на изпълнителната власт, разбира се, не отменя ангажимента й пред гражданите за провеждане на честни избори“.

Къде са парите за машините

Както е известно, въвеждането на машинното гласуване мина през своеобразен „катарзис“ - първо бе орязано, после бе отменено, а накрая парламентът прие, че след местния вот през 2019-а, който мина през октомври и ноември, ще гласуваме само и единствено с машини. 

Следващите редовни избори са парламентарните през 2021 г., или ако управляващите не вземат ново решение за изменение в Изборния кодекс в тази посока, то тогава хартиените бюлетини би трябвало да отпаднат. 

В този смисъл днес още с встъпителното си слово Румен Радев призова всички организационни въпроси по въвеждането на машинния вот да бъдат изчерпани поне 6 месеца преди самото гласуване. В това число обявяването на обществената поръчка от страна на ЦИК - предвид практиката такива търгове да се обжалват от загубилите участници и процедурите да се бавят. И попита: защо в бюджета за следващата година, приет окончателно миналия четвъртък, няма и дума за перо за устройствата. 

На евровота през май ЦИК обяви търг за машини в последния възможен момент и то за наем, а не за закупуване. Неофициално от Комисията коментираха тогава пред Клуб Z, че очакванията и са за пълна отмяна на машинния вот от парламента. После пък се оказа, че макар машините правилно да са отчели преференциите, те масово са сгрешени при нанасянето им в протоколите от членовете на секционните избирателни комисии.

Какво е спасението

„В бюджет 2020 няма изрична позиция за закупуването на машини – кога ще започне процедурата. Трябва да направим така, че 6 месеца преди избори всичко да е по местата си – машините да са доставени, сертифицирани да вървят обученията. Т.е. в началото на следващата година този процес трябва да е започнал“, посочи Радев.

Сред мотивите му да настоява за гласуване с устройствата е и неоспоримият факт – има огромен брой недействителни бюлетини за общински съветници, където гласуваме с преференция. Макар и все още да няма анализ от страна на ЦИК на какво се дължат недействителните гласове, според изборните експерти основният проблем е в изискването да се посочи не само отделния кандидат, но и формацията, която го е излъчила. Хората масово маркирали само кръгчето пред номер на кандидата, но не и квадратчето, в което се гласува за дадена партийна листа.

Както е известно, при вота за общински съветници на Местни избори 2019 недействителните гласове са близо 16 на сто. 

„Абсолютно неприемлив е процентът недействителни бюлетини за общински съветници – не е нормално за нормална европейска държава“, посочи президентът.

И допълни, че „спасението тук е машинният вот“. 

„Така както банкоматът не те пуска да получиш исканата сума, ако не минеш през целия цикъл, така и машината няма да те пусне да отбележиш преференцията, ако не си маркирал квадратчето за партията“, заяви той.

И попита също така „какво значи недействителна бюлетина“ - дали става въпрос за невежество или за манипулация - като например сговор между членовете на СИК да маркират бюлетините, което ги прави невалидни.

„Идеални избори няма, нормално е да има проблеми, но не е нормално, когато излизат извън обществената рамка. На последните избори излязохме от тази рамка“, посочи Радев.

По отношение на екзитполове и обявяването им в изборния ден под всякаква форма, Радев посочи, че сега „поголовно се нарушава законът“. 

„Дали е съзнателно или не, има и огромна разлика в екзитполовете“, посочи той, без да уточни дали визира разликата в София на балотажа, когато цял ден между кандидатките Йорданка Фандъкова и Мая Манолова беше над 10 на сто, а в края на изборния ден се оказа около 5.

Най-трудно е да преодолеем корпоративния и купения вот. Ако погледнем данните на МВР и прокуратурата – да, няма разлика от 2015-а, но усещането на хората е, че тук се върти индустрия. Това е срамно да се случва в европейска държава в 21 век, посочи държавният глава в обобщение. И призова „да се увеличи тежестта на наказанието, защото това е престъпление срещу демокрацията, подменя вота на гражданите“.

Преференцията – най-големият проблем

От ЦИК, в лицето на председателката Стефка Стоева, се съгласиха, че недействителните гласове при вота за общински съветници са огромен брой – 15,9 на сто. И отдадоха това на грешки при маркирането и отчитането на преференциите.

Стоева обяви нова инициатива на Комисията: ще се проверяват изборните книжа и бюлетините в секциите, в които е имало огромен брой недействителни бюлетини на местния вот, за да се установи каква е причината за това. Такъв анализ обаче можело да започне да се прави едва след приключването на всички изборни дела в съответните съдилища. Все още не е ясно и как законово ще бъде уреден той – т.е. трябва ли да има разрешение на административните съдилища по места да се отварят чували с изборни книжа. 

Стоева отчете, че грешките са в пъти по-малко (около средно 4 на сто) по отношение на вота за кметове на общини, на кметства, районни кметове. Т.е. „безспорно големият брой недействителни бюлетини се дължи на преференциите“. Показвали го и данните – на местния вот през 2011 г., когато преференцията все още не беше въведена, недействителните бюлетини за общински съветници са били 6,8 на сто. През 2015-а и 2019-а – годините с преференции, процентът е сходен.

Като проблем Стоева отчете често променящото се изборно законодателство, с което гражданите не могат да свикнат, както и сложните изборните книжа, които следват тези изменения в законодателството и затрудняват членовете на СИК. „Там се попълват ненужни и излишни данни, които губят време и после не сработват контролите“, посочи председателката на изборния орган

„Произведохме добри избори според нас, много по-добри отколкото бяха очакванията, но все пак – думата е на избирателите“, посочи в заключение тя.

На настояването на президента за пълното въвеждане на машините опита да опонира председателят на управителния съвет на държавната „Информационно обслужване“. Михаил Константинов цитира последни проучвания за компютърната грамотност у нас, според които около 25 на сто от българските граждани не използвали интернет и добави и от себе си – около 30 на сто „изобщо не са хващали компютър“. На което Радев отговори с: „Да, но всички в България ползват банкомат.“

Избирателите в нов регистър – няма проблем 

По въпроса с т.нар. активна регистрация (която се движи на ръба на противоконституционността), от ГРАО посочиха, че има лесен начин да се актуализира списъкът с избирателите. Венцислав Петров, началник отдел „Електронна обработка на информацията“, припомни, че при едно от последните обсъждания на изменения в Изборния кодекс е имало работещо предложение в тази посока. Става въпрос за текст на депутата от левицата Крум Зарков, в който, за да се избегне самата „активна регистрация“, се предлагаше списъкът с избирателите да се актуализира след всеки вид избори, като няма пречка всеки негласувал преди, но решил да го направи сега, да бъде вписан и да упражни правото си. Така ще се даде реална картина за хората, които гласуват и ще се спре с говоренето за мъртви души, смятат от левицата.

„Можем да регистрираме всички, които са гласували – като активно население“, посочи днес и Петров.

Социологията като начин на злоупотреба

Бе поставен въпросът и със социологическите проучвания в деня на вота и обявяването на данните от тях в социалните мрежи. Фейсбук, туитър и пр. не попадат под ударите на закона, който забранява на медиите да публикуват междинните данни от екзитполовете в изборния ден. Както е известно, на тези местни избори се появиха две аномалии – в Пловдив и в София.

В Пловдив стана ясно, че фалшиви избиратели са обявявали пред секциите, че са гласували за кандидат-кметицата Дани Каназирева (която после правителството реши да направи областен управител), като така след първия тур настъпи объркване – Каназирева или Славчо Атанасов отиват на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ.

В София пък разликата от над 10 на сто в полза на Фандъкова пред Манолова се стопи чак в края на изборния ден – до 5 на сто. Това социолозите обясниха с нежеланието на избирателите да си признаят, че на балотажа  са гласували за независимата, подкрепена от БСП кандидатка за кмет. От екипа на Манолова обаче твърдят, че с ранното оповестяване на голяма разлика много хора, готови да гласуват за нея, са били демотивирани да го направят.

Участниците в срещата днес се обединиха около мнението, че за да не се стига до такива ситуации, трябва да се помисли за законодателно изменение, според което социологическите агенции да обявяват открито данните си, стоейки с името си зад тях.

Дискусията приключи с обобщаване на резултата от нея от страна на Радев. И със заявката му – че започва серия от разговори с политическите партии по въпросите на изборния закон.