Да се върне старото положение, при което партийната субсидия да е 1% от минималната работна заплата.

Такава теза разви пред бТВ математикът и председател на съвета на директорите на държавната фирма "Информационно обслужване" Михаил Константинов. Както е известно, в нарушение на правилника за дейността на Народното събрание, който има силата на закон, миналата седмица депутатите (с изключение на тези на ДПС) си гласуваха субсидия от по 8 лева на действителен глас при предложен от правителството 1 лев.

Според Константинов обаче най-справедливо би било връщането на варианта от началото на века с въвеждането на държавното субсидиране на партиите - формациите да получават по едно на сто от минималната работна заплата. С бюджета за 2020 година МРЗ се повиши на 610 лева. Или с други думи, партиите биха взимали по малко над 6 лева на действителен глас. По традиция обаче МРЗ се повишава всяка година, което означава, че при един такъв вариант ще се покачва и размерът на партийната субсидия.

Дали тепърва ще има разговори за нов размер на субсидията, а не гласуваните 8 лева, предстои да видим. От парламентарната трибуна при гледането на бюджета за следващата година от ГЕРБ дадоха заявка, че са готови на диалог, какъвто откзваха до този момент - но това бе преди гласуването на по-високата сума.

Константинов кометира още изборни теми - предвид дискусията за проблемите в изборните процеси, която вчера инициира президентът Румен Радев, както и фактът, че се очаква след Нова година депутатите отново да отворят Изборния кодекс (ИК) за поредните корекции.

Вчера държавният глава настоя обезпечаването на всички секции с машини за вота през 2021 година да бъде осигурено поне половин година по-рано. Както е известно, в последната промяна на промяната на промяната на ИК бе записано, че произведените тази година местни избори ще са без устройства, но при всички следващи ще има само машини, без познатите ни хартиени бюлетини. 

На това днес Константинов посочи, че имал притеснения дали не е своеобразно въвеждане на образователен ценз, забранено по Конституция. 

"Първите избори, които ни предстоят, са парламентарните през 2021 година. При тях се правят два избора - за партия и за преференция. Моето опасение беше да не въведем образователно-компютърен ценз. Ако се направи хубава кампания и всички се научат - нека да опитаме", посочи той.

Именно при преференциите се отчитат най-много грешки - първо от самите избиратели, които масово посочват само преференция, без да маркирали и в квадратчето за партията, а после и от членовете на секционните избирателни комисии - при пренасянето на данните. Затова и Радев настоява, че за справянето с големия брой недействителни бюлетини, при местния вот за общински съветници тази година - около 16 на сто, трябва да се въведат машините.