Легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева определи като "политическо шоу" решението на Световната антидопингова агенция (WADA) да забрани на руските спортисти да участват на олимпийски игри и световни първенства за своята страна в следващите 4 години.

Робева заяви пред бТВ, че то не е справедливо.

"Правата на уличените в употреба на допинг спортисти трябва да бъдат отнемани завинаги, докато "чистите" атлети трябва да получат разрешение да се състезават на големи първенства. Който следи спорта, не може да не осъзнае, че едни рекорди не могат едните да ги постигат с допинг, а другите без нищо. Такива свръхчовеци няма. Да оставим това, че аз съм присъствала на олимпийски игри, където нямаше допинг контрол и знам какво ставаше в Америка - хвърчаха рекорди, вземаха се медали", коментира Робева.

Според нея наказанието е грозно, защото удря млади хора.

"Нашият спорт например няма никаква необходимост от допинг. Даже допингът би пречил. Как така ти ще удариш една държава?! В такъв случай трябва да се вземе решение, че тези състезатели се допускат индивидуално да участват. Но аз съм абсолютно убедена, че Русия ще направи паралелни игри и много ще участват и големите рекорди ще бъдат там", заяви Робева.

Според нея "това го правят всички".

"Не сме наивници. Хайде да не правим и ние пропаганда. Ние сме потърпевши от това. Който е хванат с допинг, нека да му се отнемат правата, да му се отнемат завинаги правата. Не са един и два случаите, в които самите спортисти признават, а държавата прикрива. Щом като спортът стана политика, след като всички политици се снимат с шампионите... Оттук нататък трябва да си вадим заключения", коментира Робева.