Бившият кмет на Москва Юрий Лужков, който управлява столицата от 1992 до 2010 година, почина днес на 83 години, предаде ТАСС.

Агенцията се позова на телевизия "Россия-24". Информацията е потвърдил и източник от обкръжението на бившия градоначалник.

Юрий Лужков е роден на 21 септември 1936 г. в Москва. През 1958 г. завършва Московския институт по петрохимична и газова промишленост "Губкин" (сега Руският държавен университет за нефт и газ) със специалност машинно инженерство, предаде ТАСС.

Руската агенция припомни, че от юли 1991 г. до 2001 г. той е премиер на правителството на Москва (през 2001 г. този пост е премахнат, докато правителството на столицата остава подчинено на кмета).

По време на събитията от август 1991 г. („августовския пуч“) участва в отбраната на Белия дом. На 6 юни 1992 г., след оставката на Гаврил Попов, той е назначен за кмет на Москва с указ на президента на Руската федерация Борис Елцин.

Председателят на Московската градска дума Алексей Шапошников изрази увереност, че паметта на бившия кмет на Москва Юрий Лужков ще бъде увековечена.

"Дойде тъжната новина - бившият кмет на Москва Юрий Лужков ни напусна. Юрий Михайлович оглавява столицата 18 години. Имаше различни оценки на работата му, но със сигурност трябва да отдадем почит на този брилянтен политик. Сигурен съм, че паметта му ще бъде увековечена в Москва", каза Шапошников пред ТАСС.

Кметът на Москва Сергей Собянин изрази съболезнованията си на семейството и приятелите си. Собянин написа за това в профила си в Twitter.

"Юрий Михайлович Лужков почина. Искрено съжалявам, че този енергичен, весел човек, който оглавяваше Москва в трудния постсъветски период, направи много за града и московчани. Съболезнования на роднините и близките", написа Собянин в социалната мрежа.

 

През септември 1993 г. Лужков подкрепя президентския указ за ликвидиране на  Конгреса на народните депутати и Върховния съвет на Руската федерация.

През 1996 г. той е член на щаба на предизборната кампания на Борис Елцин по време на кампанията за избор на президент на Русия.

От 1996 до 2001 г. е член на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация. 

На 16 юни 1996 г. печели кметските избори в Москва в двойка с Валери Шанцев, който е избран за заместник-кмет. За тях са гласували 88,49% от избирателите.

В края на 1998 г. той оглавява Всеросийската политическа обществена организация (ОПОО) „Отечество“. През 1999 г. организацията се слива с движението "Цяла Русия" в избирателния блок "Отечество - цяла Русия". Юрий Лужков влиза в челната тройка на блока при изборите за Държавна дума.

На 19 декември 1999 г. Лужков отново е избран за кмет на Москва, като получава 69,89% от гласовете. На същата дата той е избран за депутат в Държавната дума, но се отказва депутатския мандат.

През 2001 г. той става съпредседател на Всеруската политическа партия "Единство и отечество" - Единна Русия "(от 2003 г. -" Единна Русия ").

При изборите за Държавна дума на 7 декември 2003 г. отново печели място в парламента, но се отказва от него. Пак печели кметските избори в Москва със 74,83% от гласовете.

През ноември 2005 г. е избран в бюрото на Върховния съвет на партия "Единна Русия", а през 2010 г. напусна партията.

На 27 юни 2007 г. депутатите от Градската дума на Москва предоставиха на Лужков пълномощията на кмета на Москва по предложение на руския президент Владимир Путин. За това гласуваха 32 от 35 депутати.

Путин награждава Лужков през 2016 година. Снимка АП / БТА

При управлението на Лужков като кмет в столицата започна строителството на търговски комплекси и бизнес центъра "Москва-Сити", възстановени бяха катедралата "Христос Спасител" и Централната изложбена зала "Манеж", открити бяха Паркът на победата на Поклонният хълм, ликвидиран беше пазарът "Черкизовски", реконструирани беше околовръстният път на Москва, изградена и пусната в експлоатация беше монорелсовата железница.

 

 

Лужков въведе задължителна регистрация на граждани, дошли в столицата от Руската федерация и страните на ОНД. Установени бяха добавки за пенсии и безплатно пътуване в градския транспорт за всички пенсионери в Москва.

В същото време дължината на трамвайните линии в града беше намалена, бяха унищожени няколкостотин исторически сгради. Сградите, построени на тяхно място, бяха многократно критикувани от общественото движение „Архнадзор“.

На изборите за Държавна дума на 2 декември 2007 г. Юрий Лужков оглави регионалната листа на депутатите на партия "Единна Русия" в Москва. След победата на партията той отново отказва депутатския мандат.

На 28 септември 2010 г. президентът Дмитрий Медведев подписа указ за предсрочно прекратяване на правомощията на Лужков като кмет на Москва, позовавайки се на загуба на доверие към него. Сергей Наришкин, който по това време заемаше поста на ръководител на президентската администрация, назова причините за оставката му „неефективно управление на града“ и „прекомерното ниво на корупция“, разрешено от кмета и неговото обкръжение.

През 2009-2010 г. бяха образувани няколко наказателни дела срещу настоящи и бивши столични служители по факти за злоупотреба с власт и корупция. Медиите многократно публикуваха материали, в които Лужков беше обвинен за връзки с бизнес структури.

През октомври 2010 г. Юрий Лужков стана декан на Факултета по мениджмънт на големите градове на Международния университет в Москва, а през ноември 2012 г. е преместен на поста вицепрезидент на университета.

През 2016 г. Лужков става довереник на кандидата за Държавна дума от Владимир Комоедов, който се кандидатира от името на Комунистическата в Крим, Калининградска област, Севастопол. Комоедов не влиза в Думата.

Лужков беше собственик на Weedern Private Horse Farm LLC в Озерски район на Калининградска област. Фермата се занимава с развъждане на коне, отглеждане на зърно, промишлени култури, гъби.През май 2017 г. компанията започва да произвежда сирена под общото име „Медени ливади ", през 2018 г. - пъдпъдъчи яйца, мед.

Той беше президент на Московската международна бизнес асоциация (1997-2010), на Международната асамблея на столици и големи градове и член на съвета на директорите на Обединена нефтохимична компания АД.

Лужков има над 120 патента за различни изобретения,  включително в областта на химията и монорелсовата железница.

Женен е за Елена Николаевна Батурина (за него трети брак), която до 2011 г. беше собственик на "Интеко", сега президент на "Интеко мениджмънт" и е сред най-богатите жени в Русия. Според списание "Форбс" през 2019 г. тя е първата в класацията за страната си със състояние от 1,2 милиарда щатски долара.