Размразяване може би, но мир със сигурност не още. Избирането на Володимир Зеленски начело на Украйна и протегнатата му ръка към Русия позволиха да бъдат подновени преговорите и да се организира нова среща в "нормандски формат", пише в. "Фигаро".

За френската дипломация, която инвестира много в тези преговори, снимката е от значение. Особено ако показва ръкостискане между украинския президент и Владимир Путин. Но като изключим няколкото символични мерки като нова размяна на военнопленници, четиристранната среща на върха - Русия, Украйна, Франция и Германия - в Париж няма да позволи нормализиране на ситуацията в Източна Украйна.

Защото Путин несъмнено няма интерес от това. Със сигурност Донбас е бреме, което му струва скъпо и той би искал вдигане на западните санкции. Но за него този регион е и важен лост за влияние, допълва френското издание.

"Срещата мина, войната остава": с това заглавие в. "Комерсант" обобщава вчерашния лидерски форум. На срещата "нормандската четворка" в Париж лидерите не успяха да съгласуват по-нататъшно уреждане на конфликта в Донбас.

Руският и украинският президент изказаха противоположни позиции по отношение на идеята за промени в украинската конституция, с които да се даде специален статут на двете непризнати републики в състава на Украйна. Освен това в заключителния документ не се споменава изтегляне на силите на враждуващите страни по цялата линия на съприкосновение, без което е невъзможно да има пълно прекратяване на огъня, допълва руският вестник.

Очертаваше се като изключително неравна битка. От едната страна, бивш офицер от КГБ и майстор без задръжки в правенето на интриги на глобалната сцена. От другата - бивш комик без никакъв опит в политиката и в използването на сила като инструмент в нея, понесъл вече удар от аферата с Доналд Тръмп, пише в. "Ню Йорк таймс".

Първата среща на четири очи между Путин и Зеленски обаче далеч не се оказа лесна победа за руския лидер, а по-скоро мач с равен резултат. На нея бе постигнат скромен напредък към успокояването на конфликта в Източна Украйна, който продължава вече пет години и половина, допълва американският вестник.

БТА