Дясното националистическо правителство на Унгария внесе в понеделник в парламента предизвикалия остри критики законопроект, който предвижда по-строг и централизиран контрол над театрите и сценичната дейност в страната, предадоха ДПА и Ройтерс.

Той предвижда създаване на Национален културен съвет за "централизирано стратегическо управление на културните сектори" от правителството.

Законопроектът казва и че културните организации трябва “активно да защитават интересите на националното благоденствие и развитие”.

Още проектните версии на документа предизвикаха резки протести както от страна на актьорите, критиците и работещите в театралната сфера, така и от публиката, които виждат в него заплаха за артистичната свобода.

Правителството на премиера Виктор Орбан иска да прокара законопроекта по бързата процедура, без съществени дебати, още тази седмица. Това предизвика протестиращите да организират спешна обществена петиция, призоваваща депутатите да го отхвърлят. Само до понеделник следобед тя събра близо 50 000 подписа.

Във Facebook се появи видео, в което някои от водещите унгарски актьори и театрални шефове казаха, че документът напомня за комунистическите времена, когато държавата контролираше почти всички аспекти на националния живот.

В петицията се посочва, че правителството иска да сложи ръка върху националните културни фондове, да назначава свои директори на финансираните от държавата театри, използвайки тези средства като лост за влияние, и да спре финансирането на независимите театри, като така "ги осъжда на смърт".

БТА