Журналистките Генка Шикерова, Силвия Великова (БНР) и Полина Паунова (Свободна Европа) спечелиха приза „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет (БХК). Те получиха отличието си на Световния ден на правата на човека, 10 декември.

"Те са едни от преките участници в големите предизвикателства пред свободата на изразяване през изминалата година. Шикерова, Паунова и Великова са сред емблематичните защитници на честта на журналистическата професия в България, отстоявайки правото и задължението си да разкриват и огласяват истината", става ясно от мотивите на журито, което присъжда "Човек на годината".

Общо десет награди за личности и организации със съществен принос и активност в защитата на правата на човека, животните и опазването на околната среда бяха връчени по време на церемонията.

"Семейна" снимка на отличените тази година в наградите на Българския хелзинкски комитет "Човек на годината".

Освен голямата награда журито определи и две подгласни награди, както и седем специални награди.

Националната мрежа за децата и изпълнителният й директор Георги Богданов получават подгласна награда заради огромните усилия, вложени от екипа в разяснителна кампания в цялата страна срещу безпрецедентните атаки срещу Стратегията за детето от страна на крайни религиозни и ултранационалистически движения и организации. През 2019 г. Георги Богданов бе на първа линия и в дебати, обсъждания и протести, за да се противопостави на дезинформацията.

Юлия Георгиева и „Център за хуманни политики“ също са отличени с подгласна награда заради организацията на мащабна онлайн кампания за набиране на средства за продължаване на работата на „Розовата къща“ — дневен център за наркозависими хора. През лятото на 2019 г. центърът беше в опасност да бъде закрит, но Георгиева и ЦХП спасиха и разгърнаха услугата, която е единствена по рода си за София.

Специален приз „Вдъхновение на годината“ отива при Мануела Попова — инициатор на проекта „Не ми се обиждай, но…“. Проектът се бори с наложените в обществото стереотипи и стигми за хората с различни увреждания и здравословни проблеми, хора от етнически, полови и религиозни малцинства, хора от различни групи и с различни истории.

Специален приз „Активист на годината“ е присъден на „Дишай, Перник“ — сдружение на активни граждани, които защитават правото на чист въздух и търсят решения на проблема с мръсния въздух в своя град.

 Специален приз „Застъпник на годината“ взима адв. Калин Ангелов. Той е адвокат и дългогодишен защитник на правата на лишените от свобода. Работи активно срещу полицейското насилие и злоупотребата с полицейски правомощия и е член на „Движение Промѣна”.

Георги Георгиев и гражданско движение „Боец“ получават специален приз „Доблест на годината“. През 2019 г. движението и председателят му подадоха редица сигнали срещу висши кадри на прокуратурата и Комисия за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност, включително Пламен Георгиев, Иван Гешев и Сотир Цацаров. Георгиев организира и оглави протестите срещу порочния избор на нов главен прокурор.

Специален приз „Постоянство и памет“ журито отреди на фондация „Остров Белене“. Концлагерът „Белене“ е сред тъмните петна от нашата история, за които трябва да се знае и да се помни. През 2019 г. фондация “Остров Белене” работи активно в тази посока, като представи идеен проект за мемориален комплекс на остров Персин, който предвижда възстановяване на концентрационния лагер във вида му от 50-те години на миналия век.

Ромски граждански активисти печелят специален приз „Храброст на годината“. В началото на 2019 г. ромски и активисти и техни приятели от цялата страна изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев за отхвърляне на „Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им“ на вицепремиера Красимир Каракачанов. По време на дискусиите за Концепцията ромски активисти мобилизираха роми от кварталите на България да пишат до премиера и резултат до Министерски съвет и администрацията бяха изпратени над 1000 писма.

Специален приз „Пробуждане на годината“ спечели ИК „Подкрепи педиатрията“ През 2019 г. младо поколение лекари се опълчиха на статуквото, застанаха срещу началниците си и нарушиха десетилетия на мълчание, за да повдигнат въпроси от особено значение за детското здравеопазване. Първия протест на екипа на педиатрията беше през април тази година, провокиран от липсата на животоспасяващи медикаменти, лимитите за прием, недофинансираните педиатрични клинични пътеки.

Тази година постъпилите и допуснати номинации бяха разгледани от журито в състав:

Красимир Кънев, председател на БХК; Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум; адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програма Достъп до информация; Явор Гечев, директор „Маркетинг и връзки с обществеността“ на фондация „Четири лапи“; Аделина Банакиева — член на Национална гражданска инициатива „Системата ни убива всички“, които получиха Голямата награда на БХК „Човек на годината 2018“; Бояна Петкова — основателка на „Макове за Мери“; Марияна Кацарова, журналист и правозащитник; Петко Петков, съдия; адвокат Даниела Михайлова, ръководител на правната програма на „Инициатива за равни възможности“; Яна Бюрер Тавание, член на управителния съвет на БХК.

Журито разгледа общо 33 номинации.