Проект за промяна в Наказателния кодекс, която да криминализира изгарянето на отпадъците внесоха от ГЕРБ в Народното събрание днес.

Промяната предвижда добавяне на две алинеи в глава "Общоопасни престъпления", раздел "Престъпления против народното здраве и против околната среда".

Те гласят:

(5) Който замърсява атмосферния въздух като не по установения ред изгарля отпадъци или като изгаря отработени масла или отпадъчни нефтопродукти, както и предмети от каучук, пластмаса, полимерни, синтетични или текстилни материали, се наказва с лишаване от свобода до две години и глоба от 2000 до 5000 лева.

(6) В маловажни случаи по ал. 5 наказанието е пробация и глоба до 1000 лева.

Вносителите изтъкват същите аргументи, които и кметицата Йорданка Фандъкова представи още в кампанията си, когато заяви, че е поискала такива допълнения в НК - че през зимния сезон нивата на фини прахови частици във въздуха са над нормата, това води до множество заболявания на дихателните пътища, особено при деца, и основна причина е изгарянето на отпадъци за отопление.

Любопитно е, че в мотивите на законопроекта се казва "и друга изкуствена материя", докато в предложения член са посочени и "текстилни материали".

Досега за изгаряне на отпадъци се предвиждаше административно наказание - глоба, според Закона за управление на отпадъците, която също е от 2000 до 5000 лв. при първо нарушение, и от 4000 до 10 000 лв. при повторно. 

По-късно Фандъкова реагира на новината за новия законопроект, като благодари на колегите си от ГЕРБ и заяви, че се надява всички народни представители да го подкрепят.

"Само с актове и санкции, които от физически лица не се събират, няма как да се справим с този проблем. Разчитаме на полицията, заяви тя. - Това продълава да се слручва, особено в някои квартали като "Красна поляна" и район "Слатина"."