Зад убийството на грузинския гражданин от чеченски произход в Берлин седи същата група, която се опита да отрови българина Емилиян Гебрев и бившия руски шпионин Скрипал.

Германската прокуратура обяви, че има достатъчно улики, които свързват убийството на застреляния през август чеченец с Кремъл и че поръчката е дадена от хора, близки до правителството. Това бе причина Берлин да експулсира двама руски депутати в началото на месеца.

На срещата за Украйна в Париж вчера руският президент Путин и германската канцлерка Меркел са обсъдили случая. Меркел е настояла Русия да се включи в разследването и да окаже нужната помощ на германските власти. Путин пък я предупреди, че се готви експулсирането на двама германски дипломати от Москва като ответна мярка.

„Убитият е бил кръвожаден бандит, не бива заради него да стигаме до дипломатическа криза“, заяви Путин на пресконференцията вечерта.

Според руския президент разстреляният Зелимхан Хангошвили е бил участник в атентата срещу руското метро в Москва през 2010 година, при което загинаха 98 души.

„Ние многократно поискахме той да ни бъде предаден, но това не стана“, каза Путин.

Меркел обаче отбеляза, че очаква тези твърдения да бъдат предадени със съответните доказателства на германската прокуратура, за да се проведе докрай разследването.

„Убитият е покрит с кръв, той бе чудовище“, рече още Путин.

Думите му бяха посрещнати остро в Берлин.

„Дори и да казва истината, това не означава, че чуждо разузнаване може да извършва убийства на територията на Германия“, заяви депутатът от ГСДП и референт за външната политика Нилс Шмид.

Междувременно стана ясно, че арестуваният за убийството на грузинеца руснак е преместен в таен затвор, след като германското разузнаване е получило сигнали, че се готви отстраняването му. Той е имал паспорт на името на Вадим Соколов, но според германците истинското му име е Вадим Красиков.

Застреляният грузинец е участвал във втората чеченска война срещу Русия. Убийството му според Берлин е поръчано от руското военно разузнаване.

Според германското разузнаване същите хора, които са поръчали убийството на грузинеца, стоят и зад опитите да бъдат отровени бившия руски шпионин Скрипал и дъщеря му, както и българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

И не само те са жертва на една и съща група поръчкови убийци, които според разследващите портали „Беингкат“, „Досие Център“, „Инсайдър“ и списание „Шпигел“ са около 20 души и използват едни и същи метод ипри екзекуциите си. Отровният газ е техен почерк, както и разстрел в тила от убиец, приближаващ се към жертвата си с колело. Така е застрелян Хангошвили, така е убит и бизнесменът Алберт Назранов през 2013 година в Москва.

Миналата година същата група се опита да отстрани бившият руски шпионин Сергей Скрипал, като отрови с новичок него и дъщеря му Юлия. Пак тази група е замесена в опита за отравяне на Емилиян Гребев, смятат разследващите.

Твърденията на Путин, че застреляния Хангошвили е терорист, вече са били подадени на германската държава. На тази база тя е отказала на грузинеца убежище, но след разследване на прокуратурата, обвиненията са оттеглени. В същия момент руските власти също оттеглят искането си за екстрадация на Хангошвили и прекратява всякакво разследване срещу него - факт, който изпълва с подозрение германците сега.

Арестуваният Красиков има интересно поведение през последните години. Той се появява във всяка една страна, в която след това има дестабилизация заради руска намеса. В началото на 2016 той лети дузина пъти до Крим.

„Става дума за група килъри, които работят заедно и можем да проследим конкретната им програма от дейности“, каза и шефът на британското MI6 Алекс Янгър.

Движенията им са засечени в Молдова, Черна Гора, България, Украйна и последно в Германия. По пътя си те оставят смъртоносна следа.

Емилиян Гебрев е отровен през април 2015 година. Гебрев е оръжеен търговец и конкурент на руски оръжейни търговци. Бизнесменът е убеден, че някой го е отровил, но българските власти не се заемат сериозно с твърдениято му до случая Скрипал. Приликите между двата случая обаче принуждават българите да обменят информация с британците.

Паралелите между двата случая са явни - и Скрипал, и Гебрев, са на мушката на Кремъл от известно време. И двамата са отровени от мистериозна субстанция. И двамата едва оцеляват.

Разследванията показват и още нещо – точно в дните преди двете отравяния в България и във Великобритания от Русия пристига Денис Сергеев - висш офицер от руското военно разузнаване ГРУ. Той работи под псевдонима Сергей Федотов. Пътува из цяла Европа без никакъв проблем да получи виза.

Появява се в София малко преди отравянето на Гебрев и в Лондон малко преди отравянето на Скрипал. Вероятно, за да установи контакт с изпълнителите. Не само Федотов лети до София във въпросния период. Осем агенти на руското ГРУ пирстигат в България по това време и вероятно всички са свързани с опита за убийството му.

Според разследващите журналисти групата, която прави извършва убийства по искане на Москва, е с кодовото название 29155.

Странните съвпадения на убийства и размирици там, където тази група се появява в Европа, привлича вниманието на „Ню Йорк Таймс“. В свое разследване от октомври вестникът твърди, че същата група от около 20 агенти има за цел да дестабилизира Европа.

Има доказателства, че те са замесени в опитите да се дестабилизира Черна Гора, а испанската прокуратура разследва две пътувания до Барселона на въпросния Федотов точно около най-горещите събития при опита на Каталуния да се отцепи.

„Белингкет“, „Инсайдър“ и „Шпигел“ успяват да направят портрет на тази група от военизирани убийци. Те са около 20 души и са свързани с руския управленчески апарат.

Групата е под командването на руското военно министерство, но не само. Анализирани данни от техни телефонни разговори по време на пътуванията им показват, че получават обаждания и от хора, близки до руския президент. Това е причина и журналистите да ги наричат „Убийците на Путин“.

Всички тези мъже са между 30 и 40-годишни, завършили са елитни висши училища и са получили елитно военно обучение. Повечето имат и опит от войните в Чечня и Украйна. Вероятно са част от спецслужби. Вероятно тимът им е създаден през 2009 година. Това се предполага заради отпусканите средства от руското военно министерство - „бонуси за специални подчасти“.

Парите са дават на 20 души. Командващият този отбор убийци е генерал-майор Андрей Аверянов, смятат журналистите. На видеофилм от сватбата на дъщерята на Анатолий Чепига - един от заподозрените отровители на Скрипал, ясно се вижда и генералът като почетен гост.

Германската прокуратура междувременно разследва и какво се е случвало около Франкфурт през 2014 година, когато част от тази група е прекарала няколко дни там. Смята се, че групата е свързана с поне 15 мистериозни убийства из цяла Европа, едно от които и това на Березовски.

Олигархът бе намерен обесен на шала си в апартамента си в Лондон през 2013 г. Осем от най-приближените му приятели и сътрудници също загиват в следващите години при мистериозни обстоятелства.

След убийството на грузинеца в Берлин германското разузнаване поиска от руските си колеги помощ в разследването. Москва  дори не отговори. Тогава Берлин предложи да прати свои хора в Русия, които сами да разследват детайлите около убийството. На това Москва отговори рязко, че ще разглежда подобен акт като вражески.

Междувременно германските политици започнаха да предлагат при толкова доказателства за намесата на руски агенти в различни европейски държави да се обмисли и общ европейски отговор.

„Докато разследването не приключи, няма как да правим генерални заключения. Но в същото време паралелите между убийствата в различни дъжави са такива, че не можем да ги игнорираме“, заяви Михаел Линк от либералната Свободнодемократична партия.

При всички положения е време външните министри на ЕС да се заемат с обсъждане на тези случаи, смятат германците.