Скандал беляза днес изслушването, посветено на върховенството на закона в Унгария, по време на Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел.

Той бе предизвикан от унгарския държавен секретар по международните комуникации и връзки Золтан Ковач. Макар заседанието да бе при закрити врата, той постоянно пускаше туитове оттам.

Един от тях принуди финландската министърка по европейските въпроси Тюти Тупурайнен да поиска писмено пояснение от унгарската делегация, присъствала на срещата. Тя води изслушването, тъй като Хелзинки в момента е ротационен председател на ЕС.

„Както отбелязах, така работи оркестър „Сорос“ и ако някой е склонен да се съмнява…“, написа Ковач.

И публикува снимка към коментара си. На нея Вера Йоурова - зам.-председател на Еврокомисията за европейските ценности и прозрачността, е застанала до родения в Унгария Джордж Сорос.

Милиардерът е заклет враг на премиера Виктор Орбан, който го обвинява, че финансира кампанията срещу него. Йоурова отговаря и за върховенството на закона в новата Комисия.

Някои хора дори изтълкуваха този туит като антисемитски. По никакъв начин обаче не е засегнат еврейският произход на Сорос.

Золтан Ковач на няколко пъти писал в туитър по време на изслушването и нарекъл зададените към унгарската страна въпроси „смешни“.

По време на изслушването са били задавани въпроси за академичната свобода в Унгария, за съдебната реформа и по други теми, неудобни за правителството на Виктор Орбан.

Заради Ковач люксембуртгският външен министър Жан Аселборн заплашил, че ще напусне изслушването.

След приключването на Съвета Тюти Тупурайнен заяви, че такива заседания са при закрити врата и са конфиденциални. По време на провеждането им не може да се изнася информация. По тази причина тя се обърнала към юридическата служба на Съвета.

И оттам й показали договор, според който унгарската делегация извършва нарушение. И затова Тупурайнен е поискала писмено пояснение. Финландската министърка бе категорично, че не е искала извинение.

Процедурата по член 7 трябва да продължи, каза Тюти Тупурайнен. При това става дума не само за Унгария, но и за Полша. И в двете страни ситуацията с върховенството на закона се е влошила.

Тупурайнен изрази оптимизъм, че европейските лидери ще включат в следващата Многогодишна финансова рамка (МФР) обвързването на върховенството на закона с отпускането на средства от еврофондовете.

Всичко това се случи ден, след като правителството на унгарския ппремиер Виктор Орбан внесе в парламента закон, предвиждащ по-централизиран контрол над театрите и сценичната дейност в страната. В резултат хиляди хора излязоха на протест.

Предлагат специална среща за бюджета на ЕС

Друга важна тема, обсъждана днес на Съвета, бе многогодишната финансова рамка - бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г. Има вероятност да бъде постигнато споразумение по въпроса в началото на 2020 г., каза Тюти Тупурайнен.

„Ще предложим на председателя на Европейския съвет (Шарл Мишел - б.р.) през февруари да се специална среща, посветена на следващия 7-годишен период“, допълни Марош Шефчович - зам.-председателят на Еврокомисията, отговарящ за междуинституционалните връзки.

Миналата седмица Финландия предложи бюджет за следващата МФР в размер на 1,087 трилиона евро. Сега преговорите трябва да се водят от Европейския съвет.