Столичани да променят своите навици, защото за опазването на въздуха чист може да допринесе всеки. Това призова кметицата Йорданка Фандъкова и отново повтори, че „най-сериозният проблем през зимата е битовото отопление“.

"Да постигнем съгласие в цялото общество замърсяващите автомобили да плащат повече", апелира Фандъкова пред Нова телевизия. 

По думите й тези, които не могат да си позволят да карат автомобили с ниски нива на замърсяване, могат да ползват градския транспорт. И припомни, че чрез метрото замърсяването е намаляло с 90 хил. тона (откакто Метрополитенът съществува, б.р.).

"Критикуват ме, че не правим по-смели стъпки, а като направим малка стъпка, казват: "Не, не сега - не е справедливо", добави Фандъкова. 

„Градът се задъхва от автомобили“, каза тя.

Във вторник ГЕРБ внесе в парламента промени в Наказателния кодекс, с които се предлагат 2 години затвор за горене на отпадъци. 

„Очевидно е, че най-сериозният проблем през зимата е битовото отопление. При най-сериозните нива, които бяха през уикенда, най-голямото замърсяване отново беше през нощта.

Горенето на дърва и въглища е сериозна причина, затова са и мерките, които поискахме и предприемахме.

В няколко района на София имаме проблеми с изгарянето на отпадъци. Това крие риск за здравето на хората. Живеещите в тези квартали буквално виждат горенето през прозореца. Понякога е трудно да се диша.

Ние сме в контакт с гражданите - по тяхно предложение поисках и промяна на законодателството, за да може да се криминализира", обясни столичният кмет.

Фандъкова съобщи още, че във вторник вечерта е имало проверка във всичките 900 жилища в т. нар. Виетнамски общежития. Там са съставени 8 акта за горене на дограми и стари мебели, съобщи кметът. По думите й общината среща трудности да убеди хората, които се отопляват по този начин, да преминат на качествено гориво.

Експертите обикаляли от семейство на семейство, за да разясняват необходимостта от включване в програмата. А Фандъкова увери, че ще има и социални помощи за тези, които не могат да си позволят да минат на по-екологично отопление.