Световната търговска организация (СТО) няма да може да се произнася окончателно по търговски спорове от утре, след като страните членки не постигнаха споразумение по спора за това как да се решават делата, съобщи генералният секретар на организацията Роберту Азеведу, цитиран от ДПА, предава БТА.

Така на практика глобалната търговия остава без последния си и най-висш арбитър, който през последните 24 години успяваше да наложи дипломацията пред силата.

Тричленният апелативния орган на СТО няма повече да функционира, тъй като мандатът на двама от членовете изтича днес, а САЩ блокираха назначаването на нови съдии.

"Тридневно заседание на 164-те страни членки на СТО започна вчера, но усилията да бъде преодоляна кризата бяха попарени днес. За съжаление не беше успешно", заяви на пресконференция в Женева Азеведу.

Той обаче подчерта, че СТО ще продължи да функционира като форум за уреждане на спорове, а някои страни членки работят по временно решение за апелативния орган.

САЩ се оплакват, че съдиите са превишили правомощията си, третирайки по-ранни решения на СТО като правен прецедент, а също така че им отнема прекалено много време взимането на решение по делата. Освен това Доналд Тръмп смята, че СТО пречи на САЩ да защитят своите национални интереси що се отнася до нелоялните търговски практики на Китай. 

Отговорът на Пекин - посланикът Чжан Сяншън, обясни, че ще носи черна вратовръзка, която жена му давала само за погребения.

"Това без съмнение е най-тежкия удар за многостранната търговска системата от основаването й".

Накратко ситуацията е следната - мандатите на двама от последните трима съдии в апелативния съд на СТО изтекоха вчера. След блокирането на новите съдии обаче, върховната търговска институция на практика няма как да издава решения. За да е валидно едно решение то трябва да бъде издадено от 3-ма съдии, които в момента липсват.

Всъщност Вашингтон систематично се опитва да обезсили организацията и организира такива блокажи още от 2017 година (бел.-ред. правили са го и преди - преди президентите Джордж Бущ и Барак Обама), когато спряха заместването на действащите досега седем членове (бел. ред. - това е общият брой на съдиите според договора от Маракеш. През годините обаче съставят се смаляваше, за да останат само трима) на Апелативния орган и отхвърлиха множество предложения за започване на процес на подбор с цел попълване на свободните места. 

Световната търговска организация е създадена през 1995 година с договора от Маракеш, който целеше да координира либерализацията на международната търговия. 

През последната година организацията взе дейно участие в разразилата се търговска война между Вашингтон и Брюксел, като първо разреши на САЩ да наложат мита за няколко милиарда срещу стоки, произведени в Европа. Причината - отделни държави от ЕС незаконно са субсидирали европейския производител на самолети Airbus. В същото време Брюксел води аналогично дело за незаконно субсидиране на американския производител Boeing.