Българското Министерство на финансите ще помага на Северна Македония при разработката и въвеждането на нов устройствен закон за бюджета. Това става ясно от съобщение на сайта на ведомството, ръководено от Владислав Горанов. 

Новината идва само няколко дни след като българското Народно събрание прие републиканския бюджет в процедура, която, най-меко казано, събужда съмнения за нарушаване на Закона и и парламентарните практики. Припомняме - депутатите решиха да увеличат собствените си партийни субсидии на 8 лв. на действителен глас, а това стана след 3 четения на поправката, което е категорично нарушение на правилника за работа на Народното събрание, който има статут на закон. Председателката на парламента Цвета Караянчева аргументира нарушението с думите - "правилникът не може да изчерпи всички житейски ситуации". 

Друга интересна практика на българското финансово министерство е да залагат твърде малки приходи в закона. В края на годината закономерно държавата е събрала повече пари, които Министерският съвет може да преразпределя без санкцията на Народното събрание просто защото тези пари не съществуват в разписания закон. Така например през тази година излишъкът в края е почти 3 млрд. лв. Според финансовия министър Горанов обаче това не са излишъци, а обикновено "преизпълнение на приходната част" и няма нищо незаконно в него. 

Сега от съобщението на МФ става ясно, че подкрепата към Македония ще се осъществява в рамките на туининг* проект „Подобряване на бюджетното планиране, изпълнението и вътрешния контрол“.

В рамките на три години консорциум между институции от Кралство Нидерландия, Република Хърватия, Република Латвия и Република България ще осигурява съдействие и обучения при разработване на новата нормативна уредба, свързана с бюджета на Република Северна Македония.

Не само това обаче - България ще учи съседите и как да подобрят системите си за вътрешен финансов контрол в публичния сектор и на правната рамка, ефективността и прозрачността на обществените поръчки.

Всичко това с бюджет от почти 4 млн. евро, осигурен от Европейската комисия.

От ведомството на Горанов информират, че проектът е продължение на усилията на България да подкрепи европейската интеграция на Западните Балкани.

"По този начин ще се осигури сигурна среда за развитие в региона."

Това всъщност не е първият път, в който българските финансови власти опитват да помогнат за подобряването на институциите в Северна Македония. В началото на 2018 година нашата Сметна палата и тази на съседите подписаха договор по проекта "По-нататъшно подобряване на административния капацитет и ефективността на външния одит на Сметната палата“.

Целта на проекта беше да се подобрят административният капацитет и ефикасността на Сметната палата на Република Македония. Цялата процедура, поне по план, трябва да продължи 21 месеца, тоест би трябвало към момента да е приключила. Какви са резултате обаче все още не е ясно. 

-----

* "Туининг проект" е инструмент на Европейския съюз за институционално сътрудничество между публичните администрации на държавите членки на ЕС и на страните бенефициенти или партньори.