Турция обяви в сряда, че "ще отмъсти" на американските санкции, които може да влязат в сила през 2020 г. заради покупката на руската противоракетна система С-400, предаде Ройтерс.

Американските законодатели ще гласуват закон за отбраната на 11 декември, който ще доведе до санкции за Турция.  Анкара предпочете руския зенитно-ракетен комплекс вместо американската алтернатива - "Пейтриът".

Администрацията на Тръмп прекрати програмата между САЩ и Турция за разработване на бойни самолети Ф-35 - Вашингтон е убеден, че те може да бъдат компроментирани и че С-400 не може да бъде интегрирана в отбраната на НАТО.

Анкара добави, че Великобритания се е съгласила да забърза съвместна програма за разработване на бойни самолети.

В интервю пред "А Хабер" турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че американските санкции ще влошат американо-турските отношения и подчерта, че ще има ответна реакция.

"Американските законодатели трябва да разберат, че няма да стигнат до никъде с тези налагания. Ако Съединените щати подходят позитивно към нас, ние ще реагираме позитивно. Но, ако са негативни към нас, тогава ще отмъстим", сподели той.

Връзките между Анкара и Вашингтон се обтегнаха по редица проблеми през последните години. Турция беше вбесена от подкрепата на САЩ за сирийската кюрдска милиция "Народни отряди за защита", която Чавушоглу обвини във "финансиране на тероризма".

Той добави, че Турция е отворена за алтернативи на купуването на самолетите Ф-35, включително и от Русия. Той каза, че президентът Реджеп Ердоган и британският премиер Борис Джонсън са обсъдили ускоряване на работата по проекта за съвместни изтребители TF-X.

"Купихме С-400, защото най-подходящата оферта за противовъздушна отбрана пристигна от Русия. Докато не започнем сами да си ги произвеждаме, алтернативата на Ф-35 може да бъде от руския пазар, но сме отворени и за други алтернативи", отбеляза Чавушоглу.

Анкара и Лондон постигнаха споразумение за 100 милиона паунда през 2017 г., за да се разработват турски бойни самолети. Турската "Кейл Груп" оповести, че ще създава консорциум с "Ролс Ройс", за да работят по проекта. През март английската компания обаче изтъкна, че забавя процеса по присъединяване към програмата.

Според източник от Турция несъгласието се дължи на проблеми, свързани с лицензирането, но той е убеден, че преговори отново се водят и че Анкара очаква проектът да бъде подновен.